Frågor och svar om att hyra i andra hand

Är man inte fastighetsjurist är det svårt att på förhand känna till alla regler och lagar som finns gällande att hyra i andra hand. Främst är det kanske i Stockholm som man har störst nytta av att se över sina rättigheter som hyresgäst. Trycket på marknaden är hårt och många personer hyr ut sina bostäder till höga hyror. Ibland är den här hyran för hög, och då kan det finnas möjlighet att få den sänkt resterande tid av kontraktet.

Kan den som hyr i andra hand ta över förstahandskontraktet?

Det går givetvis i vissa fall, men det finns ingen laglig rätt för andrahandsgästen att göra detta. Detta oavsett om förstahandsgästen vill säga upp kontraktet eller om du bor med en släkting. Däremot kan det finnas möjligheter för dig att ta över förstahandskontraktet om du lyckas förhandla med hyresvärden.

Normalt finns ett besittningsskydd, men för en gäst som bor i andrahand är detta svagt. Detta eftersom det gäller just förstahandshyresgästen. Du kan ha rätt att fortsätta bo kvar i andra hand, men måste flytta om den som hyr i första hand vill bo i lägenheten. Om du är osäker kan du kontakta en fastighetsjurist för att få ett bra svar.

Får jag hyra ut min hyresrätt i andrahand om jag ska studera utomlands?

Du som har ett förstahandskontrakt får, enligt hyreslagen, lov att hyra ut din lägenhet i andra hand om det finns särskilda skäl, där studier utomlands brukar kunna godkännas av hyresvärden. Det måste givetvis inte vara just utomlands. Om du har en hyresrätt i Örnsköldsvik och ska studera i Stockholm i ett år kan du ha goda chanser att hyra ut din lägenhet. Vill du vara på den säkra sidan, eller om du anser att du får avslag på vaga grunder, kan det vara bäst att ta kontakt med en fastighetsjurist. Tänk på att du riskerar en uppsägning av ditt kontrakt om du hyr ut lägenheten utan tillstånd.

Hur mycket bör jag egentligen betala?

Om du hyr i andra hand i Stockholm, eller annan större stad, har du nog märkt att hyrorna som regel är väldigt höga. Idag finns ett regelverk som förhindrar detta, men det finns fortfarande många som hyr ut sina bostäder till ockerpriser. Ifall detta sker kan du vända dig till Hyresnämnden för att få hjälp med att få hyran sänkt och/eller delar av den återbetald.

Olika regler gäller dock för uthyrning av bostadsrätter och hyresrätter. Den som hyr ut sin hyresrätt har betydligt mer begränsningar när det kommer till prissättning. Som regel brukar man säga att hyran ska motsvara kostnaderna med eventuellt påslag för slitage av möblemang. För bostadsrätter ser det dock annorlunda ut.

I vissa fall kan man ha användning för en fastighetsjurist om man misstänker att hyran inte är satt på ett schysst vis. Just i Stockholm är det påfallande ofta andrahandsgäster får begära hjälp om sänkning och/eller återbetalning av ockerhyra.

10 Dec 2017

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.