Blogg

Anlita dessa när du behöver spränga i Stockholm

26 sep 2018

Behöver du en bergssprängning i Stockholm? Eller en mindre bergsprängning, en bergspräckning utförd i Stockholm? Det är som alla förstår, viktigt att anlita rätt personer som tar ansvar för hela bergsprängningen, man kan ju inte anlita vem som helst som påstår att de kan spränga berg eller stenar. Det gäller att det är erfarna som vet hur man förbereder för sprängning, informerar rätta personer om kommande sprängning i Stockholm. Och som efteråt ser till att personalen är säker. Att gå fram i fel tid och kontrollera sprängningen är inte att tänka på. Då är det endast erfarna personer som vet hur och när man kontrollerar sprängningen. Anlita detta företag till alla slags bergrsprängningar i Stockholm.

Anlita detta företag för bergsprängningar i Stockholm

Det bästa du kan göra är att anlita Upplands berg entreprenad. De har erfarenheten och kompetensen att spränga på rätt sätt. De kan utvärdera riskerna för sprängningarna och kan avgöra om det ska till en bergsprängning eller en bergspräckning som är bra mycket mindre, mer kontrollerad och som inte påverkar omgivningen på det sätt som en stor bergsprängning kan göra. De vet hur de ska säkerställa säkerheten för personalen och att ingen kommer till skada i själva begrsprängningen i Stockholm. Läs mer om bergsprängning i Stockholm på: bergsprängningstockholm.se.

De har rätta verktyg och maskiner till bergsprängningen i Stockholm

Det är nödvändigt med rätta handlag och hantering av maskiner för både bergsprängning och bergspräckning. De kan utföra arbeten både i Uppsala med omnejd och i Stockholm och åtar sig uppdrag både av stora och små storlekar, både till stora vägbyggen och till privata tomter. De har gjort stora arbeten åt NCC, PEAB, Skanska och Bäckström och har upparbetat ett gott rykte åt sig och har goda referenser. Ska du spränga stenar eller hela berg är det dem du bör anlita för det arbetet.

Få grus av stenarna du har

Har du behov av grus eller stenar kan du få dem om du spränger några stenar som du redna har på tomten. Varför inte göra en snygg terass, som du kan omgärda med snygga rosor eller vindruvor. Då bör du läggga en fiberduk i botten, som du har grävt ungefär 15 centimeter djupt. Sedan packar du den med ett brlager bergkross. Ovanpå det lägger du ett 3-5 centimeter lager med grus eller singel, eller makadam. Sedan lägger du på fin sand och krattar det jämnt och fint, tills du till sist lägger stenar, till exmpel av skiffer eller natursten för att få en slät och jämn terass.

Hur ofta bör man byta fönster?

24 sep 2018

Hur ofta eller sällan man måste byta fönster på en fastighet beror helt på vad det är för slags fastighet som man äger, vad för slags fönster som fastigheten har och var fastigheten finns någonstans. Många tänker mest på att fönster blir smutsiga av avgaserna i en storstad, men faktum är att även fönster i stort blir slitna av föroreningar. Beroende på hur sura och hur många gifter som finns i avgaserna desto större påverkan blir det på fönster, fönsterkarmar och fönsterbågar. Det mesta materialet påverkas av bilarnas avgaser, industrins utsläpp och så vidare. Även om man har underhållsfria fönster, påverkas de av avgaser och utsläpp. Så är det. Hur lång tid det tar för fönster att bli fula och slitna beror på vad de är gjorda av för slags material.

Fönster har en lång hållbarhetstid

Generellt sett när det kommer till fönster har de en lång hållbarhetstid. Vissa mer än 50 år. Allt beror på kvaliteten på fönster. Vet du med dig att det inte har bytts fönster i dina fastigheter under de senaste 30 åren, bör man alltid inspektera fönster för att se om de behöver bytas ut. Ser man till exempel imma på fönster, att det blir (vackra) isstjärnor på vintern på fönster, att det blir svårt att stänga eller öppna dem eller att det blir något annta problem med dem, bör de alla bytas ut. Då är det dags att byta fönster.

Fina funktioner på fönster numera

Man kan välja nya och olika funktioner på fönster numera. Det kan vara inåtgående, utåtgående fönster, underhållsfria fönster, energifönster och (nästan) självtvättande fönster. Det finns olika slags fönsterbågar på fönster, där man kan välja sådana som är lättare att tvätta, som man kan snurra och slipper att använda utrymmet inåt rummet, eller slipper hänga utanför fönstret och riskera liv och lem bara för nytvättade fönster.

Energifönster – fönster som sparar uppvärmningskostnader.

Underhållsfria fönster – fönster som är tillverkade av aluminium på utsidan och träkarmar inåt.

PVC fönster – plastfönster som inte heller kräver underhåll.

Nästan självtvättande fönster – detta är fönster som har en yta utåt där det inte fastnar smuts. När det sedan regnar, faller smutsen bort med regnet.

Vridbara fönster – har en fönsterbåge som man kan snurra, och slipper rensa ytan som fönstret hade tagit i anspråk inåt i rummet, eller utåt.

Anlita företag för fönsterbyte

Varför inte anlita ett företag med erfarenhet och som är specialister på fönster, som har bra priser och som bryr sig om sina kunder? Rådfrågar du dem om fönster, kan de svara på alla dina frågor. De kommer och monterar dem på plats. Det spelar ingen roll var i landet som du bor, de kommer ändå till ditt hem och monterar dem.

Vem ärver vad? Det avgör vår arvsrätt

9 sep 2018

Det är lätt att bli missledd i samband med ett dödsfall och hur den avlidnes samlade tillgångar ska fördelas (efter att skulderna räknats av). Många har en slags, så att säga, filmatiserad bild av hur ett arvsskifte ser ut. Det innebär att man kan tro att det alltid finns ett skrivet testamente som kan omkullkasta allting. Plötsligt så visar det sig att den avlidne testamenterat alla sina tillgångar till någo ung, yppig blondin som kommer in och sveper genom lokalen där familj och släkt väntar på att dödsboet ska fördelas och arvskiftet ska signeras.

Riktigt så fungerar inte verkligheten i Sverige. Ett testamente gäller - men det står ändå inte över vår arvsrätt. En arvsrätt som funnits sedan medeltiden - men som naturligtvis kommit att ändras genom åren. Konkret så innebär vår arvsrätt att vissa familjemedlemmar har rätt att ärva en avliden person; även om det finns ett skrivet testamente som hävdar motsatsen.

Arvsrätt ger även en tydlig fingervisning om vilken arvsordning som gäller - det vill säga vilka personer som har rätt till sin arvslott, hur stor denna är samt vilken ordning man får ta del av sin del.

En maka ärver med fri förfoganderätt och kan sälja fastigheten

Man kan i det här fallet - aningen osentimentalt - likna ett dödsbo vid ett aktiebolag där samtliga familjemedlemmar sitter på olika stora aktieinnehav. Är den avlidne gift så kommer makan/maken att ärva med fri förfoganderätt. Det innebär att hon/han kan ta sin del av arvet direkt - och göra vad hon/han vill med det. Om det sedan innebär att huset säljs, att hon ärver fastigheter som sedan säljs vidare i syfte att bli skuldfri spelar ingen roll.

Barnen ärver därefter och de kallas för bröstarvingar. De kan aldrig strykas bort. Vår arvsrätt säger att en bröstarvinge alltid ska ha rätt till sin del och här kan alltså inget testamente ändra någonting. Däremot så får en bröstarvingen inte ta ut sin del av arvet direkt.

Skulle det finnas barn utom äktenskapet - eller från ett tidigare äktenskap - så kallas dessa för särkullsbarn. De har rätt att ta ut sin del av arvet per omgående. Därefter ärver exempelvis syskon till den avlidne och dennes föräldrar (omd e fortfarande är i livet). Skulle det inte finnas några släktingar eller familj (man letar så långt det bara är möjligt) så tilldelas dödsboets tillgångar Arvsfonden.

Vår arvsrätt ger trygghet

Vår arvsrätt finns alltså dels för att underlätta ett arvskifte - den ger tydliga regler och instruktioner - och dels också för att skydda de anhöriga; i och med att barnen aldrig kan strykas så är det en trygghet. Om den avlidne på slutet var nyckfull som en konsekvens av exempelvis demens så kan ett testamente upprättas där det tydligt står att barnen ska stå lottlös. Det gäller alltså inte. En klar trygghet.

Rent krasst så kan man säga följande. Även om vår svenska arvsrätt är ganska tydlig så finns det gråzoner. Dessa kan i sin tur leda till missförstånd och öppna konflikter mellan familjemedlemmar och släkt. Därför så brukar professionell hjälp rekommenderas för att reda ut exakt vad som gäller. En kunnig jurist, specialiserad på arvsrätt, gör skillnad och kan fungera som en extern boutredningsman. Det gör processen mer friktionsfri.

Få gratis tips och offertförslag vid renoveringen

31 aug 2018

Dags att renovera badrummet, välja ny inredningen i vardagsrummet eller bygga om hela planlösningen? Tänk på att du kan få en hel del inspiration och tips från företag som gratis kommer till dig och diskuterar ditt projekt. 

Inredningsarkitekten – Från planering till genomförande

Många förknippar en inredningsbyrå enbart med att de kan hjälpa till inredning i olika former. Men många erbjuder kompletta lösningar från planering av ändring av planlösning till färdigt resultat med nya rum och ny inredning. Eftersom det ofta är större projekt erbjuds gratis offert vid hembesök. Däremot finns det ofta begränsningar. 

En inredningsbyrå i Stockholm skriver exempelvis på sin hemsida att de erbjuder kostnadsfritt offertmöte så länge som kunden har sin bostad inom en radie av 30 minuter från centrala Stockholm. Bor man längre bort går det självklart fortfarande att få denna service men då får man räkna med att betala extra för restiden. Självklart kan man även boka en inredningsbyrå som finns i Stockholm om man bor i en annan stad vilket gör att kostnaden blir något högre. Men i många mindre städer finns inte ens detta yrke och då får man beställa tjänsten från någon närliggande större stad. 

Eftersom det är ett offertmöte bör du ha en grundtanke om vilken hjälp du förväntar dig få. Då blir det även tydligare för inredningsbyrån att hjälpa dig med kompletterande lösningar och en tydlig offert. 

Badrumsrenovering – Alltid fri offert

Även när badrumsrenovering ska genomföras går det att få gratis tips, råd och offert från flera företag. Du kan ha en grov bild över hur du vill ha ditt nya badrum men bjuda in företag som kommer ut och ”kompletterar” med lösningar och sedan lämnar in offert på en komplett renovering. 

När du möter hantverkarna får du inte bara hjälp med inspiration, och senare en offert, utan även möjlighet att avgöra vilka du helst vill driva projektet med. När det handlar om arbeten på över 100 000 kr är det ju självklart om du känner dig trygg och bekväm i samarbetet. 

Fler offerter - inte bara en prisfråga

Att bjuda in flera hantverkare för att få offerter på badrumsrenoveringen och flera inredningsbyråer för att få pris på planering av rummen handlar inte enbart om att jämföra priser. Självklart kan det finnas en fördel i en prisjämförelse men man kan även se det som ”inspirationsmöte”. För om du har klart för dig hur din renovering eller inredning ska bli så kan ända professionella komma med tips och råd. Dessutom kommer det visa sig att hur en inredningsbyrå presenterar arbetet inte alls behöver vara på samma sätt som en annan byrå gör det. På detta sätt kan du samla idéer från flera företag, ta in offerter från samtliga och sedan välja de du fått mest förtroende för (och som förhoppningsvis har acceptabelt pris).

Så kan du sänka elkostnaderna

24 aug 2018

Varför inte sänka elkostnaderna om du kan? Som fastighetsägare gäller det att börja efterfråga och konsumera på ett så miljömedvetet sätt som det bara går.  När det kommer till energiåtgången i ditt hus, finns det några saker som du som medveten husägare kan göra för att sänka kostnaderna, men också bo på ett miljövänligt sätt. Här är några av de saker du kan tänka på och göra för att förbättra den saken. 

Isolera fönster och dörrar

Du vet väl om att cirka en fjärdedel av all den värme som sipprar ut ur ditt hus när du värmer det, går ut genom fönster och dörrar? Då kan du antingen byta ut fönster och dörrar, till bättre isolerade fönster och dörrar, eller täta dem på ett bättre sätt. Fråga en hantverkare som arbetar med detta så kan han eller hon ge dig råd om hur just du bör göra i ditt hus.

Isolera taket

Om du har ett tak, som inte är riktigt tätat, och du ser att värmen sipprar ut genom taket – det ser du på vintern, till exempel om det har snöat och snön har legat ett tag. Har dina grannar mycket snö på sina tak – men inte du – ja då har du ett otätat tak. Då har du ett tak som värmer snön så att den inte ligger kvar på ditt tak.

Isolera golvet

Skaffa FTX-ventiler. Byt ut dina gamla ventiler och skaffa dig motoriserade ventiler, som bevarar inomhusvärmen men tar in syrerik luft utifrån. Så mycket som 30 procent av värmen som sipprar ut ur hus, kommer genom ventilerna. Så skaffar du FTX-ventiler, kan du sänka kostnaderna för uppvärmningen och samtidigt ser till att ha en miljövänlig uppvärmning.

Skaffa kaminer

Du kan installera snygga kaminer i olika rum. Kaminer ger underbar värme, i motsats till elektriska element. Dessutom kan du utnyttja värmen i en kamin, till att göra kaffe och värma vatten, till exempel. Dessutom är kaminer fina och bidrar till en fin inredning i hus.

Lägga solpaneler på taket

Man kan utnyttja taket och det faktum att det är den ytan som tar mest emot solstrålarna i ditt hus. Varför inte lägga ett tak med solpaneler? Då producerar du din egen el, och kan till och med sälja överbliven el till det allmänna elnätet. Du får gratis el, du blir självförsörjande och sänker dina elkostnader med 100 procent. Dessutom får du statligt stöd till dina solpaneler.  Läs mer om solpaneler och om takläggare i Stockholm och Uppsala på: villatakexperten.se.

Inte omständligt bygga balkong på hus

18 aug 2018

Har man en fastighet som inte har någon balkong, går det utmärkt att bgga balkonger i efterhand. Det är inte så svårt som man skulle kunna tro. Såvida man anlitar rätt hantverkare vill säga. En balkong definieras som en utbyggnads med ett skyddsräcke på fasaden, eller väggen. Man kommer ut på en sådan genom en dörr som är ett fönster förlängt till en dörr. Det är ett stomkemplement som kompletterar stommen men överför inga belastningar. Den bär ingen del av själva fastigheten och kan både avlägsnas och byggas på utan att påverka annat själva utseendet på en byggnad.

Olika slags balkonger man kan uppföra

Så med tanke på att en balkong inte påverkar en byggnad mer nämnvärt är fastighetens utseende är det inte svårt att bygga till en balkong på en fastighet. Då vi har kommit fram till den slutsatsen är dett sedan dags att bestämma sig för vilken sorts balkong som man föredrar. Här nämner vi några olika sorters balkonger som man kan välja mellan.

1. Kungsbalkong 

En kungsbalkong är som namnet antyder, en stor balkkoong, som sträcker sig över flera rum i fastigheten. Den kan till och med sträcka sig lika lång som själva lägenheten i fråga.

2. Kronbalkong

En kronbalkong är en balkon som endast bygga överst i en byggnad och som är en rundad balkong belägen mellan två burspråk och då byggd med en dörr från vardera burskpråk.

3. Fransk balkong

En fransk belkong är egentligen som ett förlängt fönster. Man kan inte gå ut på en fransk balkong utan är egentligen bara ett räcke som finns ett stycke utanför fasaden med en dörr som öppnas inåt bostaden.

Balkonger med olika material

En stålramsbalkong har balkar och är vanligast i äldre hus. Den har endast en stålram med en godstjocklek vid fasadupplaget där den största tyngden ligger. På mer moderna hus är det i stället vanligt med en armerad betongplatta, en enskiktsbalkong, eller en tvåskiktsbalkong. De har en dropplåt och tätskikt mellan konstruktion och en överbetong. Här brukar de stora skadorna ligga i kanterna med spjälkt och karbonatiserad betong.

Välj hantverkare till balkongbygget

Bor man och behöver bygga balkonger i Stockholm eller om man vill låta renovera sina befintliga balkonger kan man söka efter ett sådant företag på Google. Man kan då googla "balkonger Stockholm" och efter det ta kontakt med några av de företag som Google presenterar för en. Då frågar man till exempel om offert och referenser för att välja bästa möjliga företag.

Kan hantverkare ge högre faktura än pris på offert?

7 aug 2018

Ditt golv är slitet och du vil ha hjälp med golvslipning. Du tar in offerter från flera företag och väljer därefter ett företag som ska utföra jobbet. När sedan fakturan kommer är den på ett betydligt högre belopp än på offerten – Får de göra så? 

Det kan låta självklart att det pris som framgår på en offert även ska vara vad hantverkaren fakturerar. Men det är inte alltid så. På Stockholm.se finns möjlighet för invånarna i Stockholm att skicka in konsumentfrågor. Varje månad publiceras ”Månadens konsumentfråga”. En av dessa handlar just om detta. Även om det i den aktuella frågan handlade om ett takbyte så är svaret samma. Det går alltså även att applicera på ett tillfälle då hantverkare har gjort golvslipning. 

Får golvslipningen bli dyrare? Ja och nej

I grunden är det Konsumentköplagen som reglerar hur en offert ska utformas. Det står exempelvis att pris ska anges med moms om man säljer till privatperson. Företagaren har möjlighet att ange pris exklusive moms men då ska detta mycket tydligt framgå. Detta eftersom konsumenter betalar moms på varor och tjänster. 

En golvslipning som skulle kosta 50.000 kr exklusive moms kostar 60.000 kronor, med moms. I vissa fall anger alltså företaget pris exklusive moms, detta om de främst har företagskunder då de enbart bokför kostnader exklusive moms. 

I den fråga som presenterades på Stockholm.se handlade det om en familj i Stockholm som blivit upprörda över att hantverkaren lagt på moms på det pris som offerten gällde. Om detta var okej eller inte beror alltså på om det framgått med tydlighet eller inte på offerten att det var exklusive moms. 

En annan fråga som togs upp var om priset fick bli högre om ”högre omkostnader” uppstått. Om offerten ger ett ”ungefärligt pris” så har hantverkarna rätten att ändra priset med upp till 15 procent. 

Om vi utgår från samma golvslipning som ovan så kan de alltså höja priset från 60.000 kr inklusive moms till 69.000 kr. En ganska hög ändring som kan upplevas irriterande för konsumenten. 

Dessutom har hantverkaren rätten att höja priset om det är på grund av ”nödvändiga tilläggsarbeten”. Det absolut vanligaste är att man först frågar kunden men om man akut behöver göra något så måste detta i så fall kunna bevisas vara nödvändigt. 

Ytterligare ett tillfälle är om kostnaderna ökar på grund av kunden. När slipningen ska påbörjas kanske inte soffor och andra möbler har flyttats av kunden. Det måste då företaget göra mer jobb vilket kan innebära ett högre slutpris. 

Har man enbart kommit överens om att jobbet ska utföras utan att ha något avtal säger lagen att priset ska vara ”skäligt”. Det är självklart en objektiv fråga men kan prövas hos ARN och i värsta fall i domstol om man anser att hantverkaren inte hållit sig inom dessa ramar. 

Här kan du läsa mer om ett företag som utför säker golvslipning i Stockholm och som fakturerar som ni har bestämt.

Fastighetsförvaltning – en mångbottnad verksamhet

31 jul 2018

Är du nyfiken på fastighetsbranschen? Kanske undrar du över vad det egentligen innebär att äga en fastighet och ansvara för den. De flesta fastigheter i Stockholm idag ägs av förvaltningsbolag men det finns även många privata fastighetsägare. Vissa fastigheter i Stockholm har gått i arv i generationer.

Förvaltare av historia

Att vara fastighetsägare innebär att man har förfoganderätt över ett objekt med mycket högt värde. De senaste femtio åren har prisökningen på fastigheter i Stockholm skett närmast explosionsartat. Men det innebär också att man som fastighetsägare har ett mycket stort ansvar för att se till att detta värde bibehålls. Detta är inte bara sant ur ett privatekonomiskt perspektiv utan även ur kultur- och byggnadsvårdssynpunkt. Den fastighet du äger och som dina hyresgäster bor i har tidigare ägts och bebotts av andra människor i många generationer, och i framtiden kommer de att ägas och bebos av åter andra. Sett ur det perspektivet blir fastighetsägande en mycket intressant och vördnadsfull uppgift. Man är en slags förvaltare av Stockholms historia, om man vill vara en smula filosofisk.

Fastighetsförvaltningens områden

Mer jordnära är frågan om hur man på bästa sätt upprätthåller dessa ekonomiska och kulturella värden, det som vi i vardagligt tal kallar fastighetsförvaltning. Fastighetsförvaltning är samlingsnamnet på alla de olika områden som berör skötseln av en fastighet, den ekonomiska biten samt  kontakten med hyresgästerna. Vi kan dela upp det i fastighetsservice, teknisk förvaltning, ekonomisk förvaltning, energiförvaltning och sammanslagningen totalförvaltning.

Fastighetsservice

Med fastighetsservicen menas det grundläggande fixet, det som håller huset i skick och hyresgästerna nöjda. Det handlar om att skapa trivsel och trygghet genom att åtgärda fel och se efter grönytor, lekparker, fasader, tak och allt annat som behöver ses om i en fastighet. Fastighetsförvaltaren ser till att det dygnet runt finns personal tillgänglig för att åtgärda akuta fel.

Teknisk förvaltning

Detta kan ses som ett bredare grepp på fastighetsservicen. Man planerar för kommande renoveringar och håller kontakt med myndigheter angående fastigheten. Man kontrollerar funktioner som ventilation, värme och vatten och ser till att reparationer och underhåll görs.

Ekonomisk förvaltning

Detta innebär löpande bokföring, kontakter med försäkringsbolag, banker och dessutom hanteringen av hyror och utgifter. Man sammanställer även årsredovisningar och bokslut.

Energiförvaltning

Ett bra förvaltningsbolag kan hjälpa dig att optimera energiförbrukningen i din fastighet och få ner uppvärmningskostnader med bibehållen trivsel för dina hyresgäster. Det finn smycket ny teknik som fastighetsägare kan dra nytta av och det kan vara värt pengarna at t investera i exempelvis ett nytt ventilations- eller värmesystem.

Totalförvaltning

Totalförvaltning är vad det låter som – allt det ovanstående ihopbakat till en helhetslösning. Som fastighetsägare har du mycket att vinna på att överlåta driften av din fastighet till ett förvaltningsbolag. Allt beror på hur mycket personligt engagemang du vill ha i din fastighet. Kanske tycker du om att ha personlig kontakt med hyresgästerna? Då kan du ta hand om den biten själv. Andra ser fastighetsägandet mer som en investering och det gör man klokt i att lägga över entreprenaden på ett förvaltningsbolag med goda meriter och kunskaper om fastighetsskötsel.

Mer läsning: http://www.fastighetsservicestockholm.se.

Då bör en fastighetsägare renovera lägenheten

19 jul 2018

Är du fastighetsägare är du säkert medveten om det ansvar du som fastighetsägare har för hyresgästernas säkerhet, tillgång till värme, vatten och sanitet. Eftersom en fastighetsägare har rätt att ta ut en skälig hyra som ska täcka vatten, värme och sanitet, liksom ventilering och kyl och frys för hyresgästernas räkning inbergriper hyran även en renovering som sker på en skälig nivå. En hyresgäst ska inte behöva leva i misär så länge den personen hyr en lägenhet och betalar hyra.

Vems är ansvaret för hur lägenheterna ser ut?

Hyran ska även räcka till underhåll av lägenheten, såsom trappstädning, sophantering, trädgårdsarbete och möjlighet till tvättstuga. Men lägenheternas skick då? Hur stort är ansvaret för att de ser bra ut? Är det hyresgästens eller fastighetsägarens ansvar? Här sker årliga förhandlingar mellan fastighetsägarna och de hyresgästföreningar som representerar hyresgästerna. Märk väl att dessa hyresgästföreningar är ideella föreningar och sker på frivillig basis. Föreningarna är till för att hyresgästernas önskemål och rättigheter tillvaratas. Många föreningar har lyckats förhandla sig fram till att det inte bör gå mer än 15-20 år mellan lägenhetsrenoveringarna. En del fastighetsägare låter hyresgästerna själva betala för sina lägenhetsrenoveringar. Då kan hyresgästen själv välja vilken standard deras bostäder sak ha.

Hyresgästen betalar själv för sin renovering

De flesta hyresgäster bor i fastigheter där ägarna låter hyresgästerna betala för sin egen renovering av lägenheten. Vill de ha nya tapeter, nya köksskåp och luckor, glasa in sina balkonger eller skaffa nya vitvaror betalar de själva för det. Då läggs en extra avgift på hyran. Och det är omöjligt för den som vill låta renovera sin lägenhet att välja hantverkare själv, om det inte är så att hantverkaren betalar utan avbetalning. Även en hyresgäst kan utnyttja Rot-avdragen, vilket inte var möjligt innan man gjorde om dem. 

Hyresgästerna får inte igen pengarna för renovering

Detta är relativt okänt bland hyresgästerna och vi anser här att fler borde få möjigheten att utnyttja de statliga bidragen som det faktiskt är fråga om. En lägenhetsrenovering betyder mycket för boendet. Det blir renare, snyggare och mer trivsamt med en renovering. Det blir mer personligt. Det enda som hindrar denna utveckling är den att hyresgästerna inte får igen pengarna som de satsar på att renovera en hyreslägenhet på det sätt som en bostadsägare när den personen bestämmer sig för att sälja bostaden. Här har därför fastighetsägarna ansvaret att renovera lägenheterna för sina hyresgäster. Har hyresgästerna slitna ytor på väggar, tak och golv bör lägenheten renoveras. Har hyresgästern misskött lägenheten är det upp till hyresgästen att rätta till problemet med slitna rum och kök. Är du som fastighetsägare intresserad av att läsa mer om lägnehetsrenoveringar i Stockholm? Läs: http://www.lägenhetsrenoveringstockholm.nu.

Fastighetsägarnas stora utmaning i centrala Stockholm

12 jul 2018

Det finns alltid trender som kommer och går i hur vi lever, arbetar och handlar. Något som har skett under en lång period inom arbetslivet är att andelen kontorsytor har minskats när vi har gått från att sitta i egna rum till att sitta i kontorslandskap och nu även till aktivitetsbaserade kontor. Det här har varit en utmaning för fastighetsägarna eftersom de har kvar samma kontorsytor som de vill hyra ut. Det som fortsatt har varit en kassako har varit att göra om lokalerna till gallerior och butikslokaler. En framgångsrik möbelaffär i Stockholm har varit en typisk guldkund för en stor fastighetsägare med centralt belägna lokaler. Även här har en ny trend kommit och frågan är hur fastighetsägarna ska hantera det?

Möbelaffären som förändras

Har du nån gång köpt en möbel på nätet? För fem år sen var det inte allt för många som kunde svara ja på den frågan men idag är det väldigt många fler som har prövat det. Det speciella med just möbler är att man ofta gärna vill sitta i dem eller på annat sätt pröva dem innan de köps hem. Av den anledningen så har till exempel en stor möbelaffär i Stockholm klarat sig väldigt bra under vårt skifte från fysisk handel till e-handel då människor trots allt vill komma till butikerna och uppleva möbeln innan den köps in. Nu har det visat sig att kanske inte alla möbler behöver testas innan man köper dem. Idag skulle en möbelaffär mycket väl kunna ha sängar, soffor och andra möbler, med komfort som viktig del i sitt kundvärde, finnas i en fysisk butik dit kunder kan komma och uppleva produkten. Bord och andra typer av möbler som inte har samma krav på komfort utan mer ska ha rätt storlek och var estetiskt tilltalande skulle kunna säljas helt och hållet digitalt i många fall. I fallet med en möbelaffär i centrala Stockholm så skulle alltså även många av dem kunna minska ner sina butiksytor och digitalisera stora delar av sin affärsverksamhet.

Fastighetsägarnas väg framåt

Om nu inte en möbelaffär är guldkunden längre och inte heller de stora tjänstemannaföretagen med alla sina anställda, vem ska då fylla ut alla tomma lokaler i Stockholm? En väg framåt kan vara att hantera bostadsbristen genom att göra om ännu fler lokaler till bostäder. En annan skulle kunna vara att husera fler skolor och offentliga byggnader centralt. Oavsett vilken vägen blir framåt så är det tydligt att fastighetsägarna måste agera för att bibehålla sin lönsamhet. De står inför en utmaning som de inte längre kan blunda för. 

Bygg lagligt och hyr ut

5 jul 2018

Det har länge varit populärt att bygga hus med moduler, eller prefabricerade hus. Ända sedan Myresjöhus, som var ett av de första modulhusen i Sverige 1924, har vi byggt hus som barn leker med lego. Att bygga hus med moduler, eller ett nyckelfärdigt hus har gjort att husbygget har skett på ett mycket snabbt sätt. Storlek och höjd är ju beroende på din plånbok och önskan om funktion och utseende på huset. Som du säkert känner till är det ju fullt lagligt att bygga Attefallshus, så länge du har ett färdigt boningshus på den tomt där du bygger Attefallshuset. Det har varit populärt att göra just det – överraskande nog för flera BRF:er. De har på så sätt rundat bygglovet genom att bygga Attefallshus och sedan sålt dem som bostadsrätt.

Det blev lite fiffel med Attefallshusen i Stockholm

Sedan har man sett på annat håll, men i Stockholmsområdet att byggbolag har byggt först en villa, som man har inrett likadant och spegelvänt med endast en dörr mellan de spegelvända delarna av villan. När man sedan har fått två köpare, har man sedan murat igen dörren som har skilt delarna åt. På det sättet har man sålt 3 bostadsrätter; två i villan och Attefallshuset som en separat bostadsrätt, men en dom i Mark- och miljööverdomstolen satte i år stopp för att bygga på det sättet.

Det enda lagliga är att hyra ut – inte sälja

Däremot är det fullt lagligt att bygga ett Attefallshus och hyra ut det som en separat bostad till någon som är bostadslös. Problemet är antagligen det och något som politikerna förbisåg, att få vill hyra ut ett hus som ligger så nära den egna bostaden till någon man ine känner. Har man hyrestgäster på sin tomt, innebär det ofta att man okända människor som bor väldigt nära sin egen bostad. På så sätt har det inte blivit som politikerna tänkte sig när man införde Attefallshuset.

Tidningen Hem och Hyra har granskat de senaste tre årens bygge av Attefallshus i Stockholm, bland annat och har sett att det inte blev som man tänkte sig. Politikerna hade räknat med 200.000 nya bostäder: 

– Det där med 200 000 nya bostäder var en uppskattning av vad Attefallshusen skulle kunna bidra med om de fick samma spridning som Friggebodarna. Men att bygga ett nytt hus på tomten med bostandard kräver både tid, pengar och eget arbete, och en viss risk. Hushållen tänker sig för, säger Jakob Eliasson, Villaägarnas Riksförbund, till tidningen Hem och Hyra.

Vad gäller för skyltar i Stockholm?

1 jul 2018

I Stockholm så är en fastighet sällan enbart en plats där människor bor; det handlar även om att det kanske finns restauranger, caféer, butiker, förskolor, kontor och annat i samma fastighet. Går du i Stockholms centrala delar så kommer du att upptäcka att de flesta fastigheterna är utformade med skyltar som visar vilka typer av verksamheter som finns.

Du kan även se dessa skyltar från vägen om du kör bil genom Stockholm. I dessa fall kanske skyltarna i fråga är av en större modell och sitter där i syfte att du ska lägga märke till dem - inte sällan så handlar det i dessa fall om större företag som vill marknadsföra sig och visa sin närvaro.

Oavsett vilket så finns det regler att följa. Som fastighetsägare bör du hålla sig uppdaterad gällande dessa regler så det till syvende och sist är du som bär ansvaret.

Om någon bryter mot reglerna gällande skyltar så kan mycket väl bilan falla över dig i slutändan. Vad är det då som gäller? Först och främst så kommer det att krävas ett bygglov för att sätta upp olika skyltar inom Stockholm - detta då det handlar om ett detaljplanelagt område och där man ska följa Plan och Bygglagen (PBL).

Även följande detaljer bör man vara medveten om:

 • Skyltarna ska ta hänsyn till områdets karaktär samt till stads- och landskapsbilden. Även gällande platsen natur och kulturvärde måste hänsyn tas.
 • Formen och färgen på skylten måste vara passande. Man ska eftersträva en helhetsverkan.
 • Skyltar placerade i Stockholm får inte inverka på trafiksäkerheten eller på något annat sätt medföra fara.
 • Konstruktionen ska ha en trygg bärförmåga, vara beständig och stadig

Generella detaljer om storlek och placering av skyltar

Det finns även mer generella regler för hur mans ka tnka gällande skyltar i Stockholm och vad det är som gäller. För enkelhetens skull så radar vi upp några saker som du bör ta hänsyn till om du - eller någon hyresgäst (exempelvis en restaurangägare) i din fastighet - vill placera skyltar på fastigheten.

  • Skyltar ska underordnas arkitekturen. Menas här; fönster, snickarglädje, pilastrar och andra byggnadsdetaljer får inte skymmas av skylten i fråga.
  • Förbipasserande. Man måste ta hänsyn till längd och fart då det kommer till folk som passerar skylten. Ingen ska alltså, förenklat, kunna gå och titta i sin telefon och sedan slå huvudet i den skylt som sitter på fastigheten. Det gäller även exempelvis markiser.
  • Hänvisningsskyltar får endast sättas upp i nödfall. Exempelvis om det gäller för att visa vägen till ett sjukhus eller något annat som är viktigt för allmänheten. Vill du sätta upp skyltar som visar var en restaurang i närheten ligger så kommer du att få avslag. Annars skulle varenda fastighet - över hela Stockholm - vara fullplottrad med skyltar som visar vägen till någonting. Där får man hyra en gatupratare istället.
  • Måttlighet. En fastighet ska vara “ren” sett till att man inte ska ha hundra olika skyltar som försöker överrösta varandra. Det minskar dels informationsvärdet och dels så förfular det rent estetiskt.
  • Framkomlighet. En skylt får inte placeras så att den utgör ett hinder för personer med exempelvis funktionsnedsättningar. Det gäller även för skyltar som kan komma att försvåra arbete med exempelvis snöröjning.

Allmänna reklamplatser i Stockholm

Vän av ordning har säkerligen några frågor om ovanstående information och kanske vill komma med en motfråga: om man nu har så pass stränga regler - hur kan det komma sig att vissa fastigheter tillåts ha stora företagsloggor över hela fasaden? Det är tillåtet av den anledningen att dessa räknas som allmänna reklamplatser. Även för dessa gäller ett ganska strängt regelverk som måste följas.

Bland annat så måste de följa den lekfulla utformning som de klassiska reklamskyltar i Stockholm har - tänk Stomatol och andra vackra skapelser i neon. Och, de måste harmonisera både med byggnaden, med annan reklam och med området i stort.

Här sätter man högre krav på ren konstnärlig ambition. Det är bra då dessa skyltar, trots allt, syns väldigt väl och från långt håll.

Mer om skyltar på denna sida.

Kortare tid att sopa gator och torg

29 jun 2018

De flesta fastighetsägare känner till vilken tid det tar att sopa gator och parkeringsplatser, och vilket drygt jobb det är, om man inte tar hjälp av sopmaskiner i stället för att skicka ut sopade som gör det för hand. Många bemanningsföretag sköter arbetet åt fastighetsägarna i stället för att fastighetsägarna eftersom de flesta inte kan sysselsätta gatsopare på egen hand. Så många arbetsuppgifter kanske inte finns som kan sysselsätta, säg en BRF. Har man då ett bemanningsföretag som skickar ut gatsopare, kan de ta sig an många fler uppdragsgivare och kan sänka priserna på sina uppdrag som de tar på sig. Det blir en win-win situation där både uppdragsgivare som kunder vinner på. För personalen, spelar det sannolikt ingen roll om de har olika arbetsområden, men har heltidsarbete istället för deltid, eller gå arbetslösa.

Tekniken har kortat ner tiden för gatusopare

Arbetet har kortats och gjort mer bekvämt för gatsopare med de nya sorters sopmaskiner som vi ser numera. Det finns alla sorters gatumaskiner; allt från hela små bilar som tvättar rent stora alléer och gator, till mindre sopmaskiner som sopar rent parkeringar och gator, lekparker och gångbanor. Förutom gatusopmaskiner, finns det sopmaskiner som man kan använda inomhus och som underlättar för att som arbetar inom städbranschen. Arbetar man till exempel på en byggarbetsplats som ger mycket sågspån och träflisor som behöver städas undan i den dagliga verksamheten är et viktigt att ha möjligheten att städa undan allt det, och man vill helst inte att det ska ta flera veckor, sådant måste oftast gå undan på några timmar. Det är då det är effektivt med sopmaskiner som är byggda för dessa typer av byggarbetsplatser.

Vad förväntar man sig av leverantörer av sopmaskiner?

Vad ska man förvänta sig av en leverantör av sopmaskiner. Här är det viktigt att anlita en seriös leverantör. Dels måste du som kund kunna räkna med att få produkter av högsta kvalitet. Antingen du behöver en sopmaksin för din dagliga verksamhet, eller endast någon gång då och då kan du få produkter som är anpassade för din verksamhet. Då kan det vara bra att antingen handla in en sopmaskin som du kan använda precis när du vill och behöver. Har du behov endast någon gång, är det bättre att kunna hyra en sopmaskin för din verksamhet. Det är viktigt med en flexibel leverantör som också tar på sig möjligheten att reparera och ge service åt de maskiner som de antigen säljer eller hyr ut.

Så går en asbestsanering till

18 jun 2018

Är det så att du vet att du äger ett fastighetsbestånd som byggdes någon gång under 1950-, 60 eller under 70-talet? Då kan du gott och väl misstänka att huset kan ha byggmaterial som innehåller asbest. Asbest är ett brett samlingsnamn för olika mineraler som när man river i det kan flyga runt i luften i mycket små beståndsdelar och andas in och sätter sig innanför lungorna och kan ge både andningssvårigheter och cancer oi värsta fall.

Även om asbest är som farligast för dem som arbetar med det och framför allt för dem som river i det, är det mycket farligt att utsättas för denna asbest under lång tid. Ju längre tid, desto farligare. Därför har du som fastighetsägare skyldighet att avlägsna allt som kan innehålla asbest.

Alla fastighetsägare är skyldiga att ta bort all asbest

Det finns blå, vit och brun asbest. Detä den blå asbesten som är farligast. Men alla slags asbest måste avlägsnas, även om det kostar en del extra. Det är värre att utsätta sina hyresgäster för en stor risk att utveckla cancer. Får man reda på att du som fastighetsägare kände till riskerna men inget gjorde kan man ställas inför rätta att inte ha ingripit när man borde ha gjort det.

Så går en asbestsanering till

Man måste riva bort allt som innehåller asbest i byggmaterialet. Det är mycket farligt för alla som finns i närheten när man river asbesten eftersom asbestpartiklarna ffrigörs när man river i det. Det är så risken är som störst för att partiklarna virvlar runt och lägger sig i lungorna och åstadkommer skada.

Man skyddar alltid andra när man river asbest

Därför bygger man säskilda skydd kring rivningen. Man bygger luftslussar till och från rivningststället för att inte andra ska drabbas av asbesten som virvlar runt när man river i det. De som arbetar med saneringen har särskild utrustning och arbetsskydd, masker som förhindrar partiklarna från att nå luftvägarna. De har särskilda redskap för sin rivning. De tar hand om avfallet och ser till att det förstörs på rätt sätt så att inte miljön tar skada av den eller att andra människor eller djru tar skada av det.

Här är ställena man kan hitta asbest

Asbest användes förut som isoleringsmaterial i gamla hus. Det var vanligt i armerad plast, i svartlim, eternitplattor i husväggar och fasader, man hade asbest i frånluftsventiler, i eternitplattor på husfasader, i murbruk och isoleringsmaterial.

Byta fönster – svårt eller lätt?

12 jun 2018

Om det är så att ni är en BRF som äger en fastighet med några år på nacken kan det vara svårt att välja fönster. Då vill man förmodligen inte byta till fönster som bryter av för mycket mot det gamla huset och den stil som fastigheten är byggd enligt. Att sätta in stora, fönster i PVC på en fastighet från 1930-talet blir inte det minsta snyggt. Då kanske man vill ha spröjsade fönster, men med moderna funktioner som till exempel integrerade aluminium-och-trä-fönster. Då slipper ni som BRF underhålla fönster och får samtidigt fräscha fönster men i rätt stil med tanke på byggnaden. Vissa fastigheter i storstäderna kan vara K-märkta. Då kanske man inte får byta till vilka fönster som helst. Det går att byta till fönster med moderna funktioner men som ändå passar in i arkitekturen. Byter man till energifönster kan man till och med sänka kostnaderna för uppvärmningen.

Tänk miljövänligt!

Hur gör man då när man ska byta till nya fönster? Har man någon gång förut bytt fönster, är det inte särskilt svårt att göra det själv. Tänk gärna miljövänligt när du gör detta. Det kan finnas de som är villiga att överta gamla fönster. Men oftast vill de ha träkarmarna till fönstren intakta. Det innebär att när du river loss de gamla fönstren, bör du ta loss karmarna försiktigt så att de fortfarande håller ihop. För dem som vill ha de gamla fönstren, vill nog inte behöva beställa nya karmar till fönstren.

Har du sedan fått loss fönster och karmar, bör du plasta för hålet och spika för brädor som går som ett kryss för hålet så att ingen ramlar ur det i misstag. Sedan är det bara att montera fast karmar och fönsterbågar. Tycker du det är svårt kan du anlita ett företag som kommer och monterar fönstren på plats. Det brukar ta cirka två timmar per fönster; att både riva ur det gamla fönstret och montera in det nya fönstret.

Är kostnaden viktigt?

Om det är kostnaden per fönster som är det viktigaste är det klassiska två-glas-fönster som är viktigast. De kostar mellan 700-3.500 kronor. Dyrast är energifönster, som kostar mellan 2.000-5.000 kronor. Men med energifönster kan du däremot sänka kostnaderna för uppvärmningen. Energifönster har tre-glas; med ett mellanfönster mellan två glasrutor som sitter i en och samma fönsterbåge. Då har man fyllt utrymmet i mellanglaset med ädelgas som hjälper till att isolera fönstret mot kyla.

Det kostar ungefär mellan 450-650 kronor per timme för att byta fönster. Kan du själv byta dem, kan du sänka priset på arbetskostnaden. Annars har du ju alltid möjligheten att dra av arbetskostnaden på ROT-avdraget. Då kan du dra av som mest 30 procent på din inkomstskatt och som mest 50.000 kronor per person och år.

Är funktionen viktigt?

Om det är fönstrets funktion (förutom att ge möjligheten att se bra ut), kan du välja fönster med unika funktioner. Förutom energi-fönster som sparar energi, kan du välja fönster som är mer eller mindre självtvättande fönster. Det innebär att fönstren har en yta utåt där smutsen utifrån har svårt att fastna. När det sedan regnar, faller smutsen av med regnet.

Du kan välja fönster som är inbrottsskyddade. Det innebär att även om fönstren skulle krossas, splittras de inte vilket gör det omöjligt för inbrottstjuven att ta sig in via fönstret.

Du kan välja vridbara fönster. Då får du fönster som vrider sig runt sin egen axel i nästan 360 grader, vilket underlättar om du behöver tvätta dina fönster. Läs mer om olika fönster som du kan få tag i Stockholm på: http://sveafonster.se.

← Äldre inlägg

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.