Anlita en rörmokare för din badrumsrenovering

Det finns vissa saker som man får göra själv, men som man ändå bör avstå från att göra. Renoveringar av olika slag innehåller alltid moment med större och lite mindre svårighetsgrader och det kan vara en bra idé att hålla sig till de saker man vet med sig att man klarar. 

Vi kan ge ett exempel som idag inte är så ovanligt. Detta i form av en badrumsrenovering från start till mål. Handen på hjärtat här: hur mycket klarar gemene man av vid en badrumsrenovering? Vi skulle säga att det i de flesta fall handlar om finliret – sätta in skåp, kanske sätta upp duschväggen, ordna med kommod och sådana saker. Vad verkligheten säger är dock något helt annat – där finns det tydligen dold kompetens i massor. 

Problem när alla ska vara sin egen hantverkare

Plötsligt så är en vanlig privatperson allt ifrån rörmokare, till elektriker, plattsättare och finsnickare. Resultatet blir också därefter – en katastrof. Här menar vi inte enbart till att en sådan badrumsrenovering ser mindre tilltalande ut rent estetiskt – vi menar att den även kan få katastrofala följder. För det första så är en av de saker vi nämnde ovan inte ens laglig att göra på egen hand. Skulle du som privatperson i Stockholm börja dra egen el vid din badrumsrenovering så bryter du mot lagen; då det kommer till el så ska alltid en behörig elektriker närvara och sköta jobbet. 

En annan sak gäller alltså det du får göra – men som du ska undvika. Vi säger att de flesta vattenskador som anmäls i Sverige beror på att fusk skett i samband med renoveringar och kanske kan vi genom det också påvisa vad vi menar: du bör anlita en rörmokare för din badrumsrenovering. Det kan nämligen bli problem om du inte gör det – dels i form av en vattenskada; men också gällande vem som ska betala denna. Ditt försäkringsbolag kommer att vilja ha klarhet i hur jobbet gått till samt vilka yrkesmän du anlitat. Har du inte haft en rörmokare vid din badrumsrenovering i Stockholm så är det också troligt att du inte får någon ersättning – eller att processen med att få den kommer att bli väldigt lång. 

Totalentreprenad är lösningen 

Ett bra tips för en badrumsrenovering – eller ett projekt med liknande svårighetsgrad – är att använda sig av totalentreprenad. Förenklat så innebär det att du anlitar ett företag och denna entreprenör ser till att det finns en elektriker, en rörmokare, en plattsättare och en snickare som sköter allting. 

Genom denna typ av entreprenad så blir arbetet ofta effektivare. Blir exempelvis en rörmokare sjuk - ja, då kan man planera runt dennes arbete, eller skicka en annan rörmokare. Om du själv väljer att anlita flera mindre företag så kommer du att bli mer känslig sett till sådana frågor. Dessutom så måste du hålla bättre koll på kvalitet, ringa flera olika företag och se över referenser. Använder du totalentreprenad så behöver du enbart hålla koll på ett enda företag; ett företag som låter dig vara med och som du kan ringa när som helst. En bättre lösning, helt enkelt. Totalentreprenad vid en badrumsrenovering går naturligtvis att använda rot-avdraget för och där allt från en rörmokare, en elektriker, en snickare och en plattsättares arbete sätts ihop på en faktura - en faktura där 30% av den totala arbetskostnaden redan är dragen. 

12 Feb 2018

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.