Blogg

Fastighetsförvaltning och dess omfattning

16 jul 2020

Fastighetsförvaltning delas oftast på tre olika huvudområden – ekonomisk, administrativ och teknisk. Deras vikt och betydelse skiljer sig vanligtvis olika byggnader emellan.

En fastighetsförvaltning handlar om att sköta olika områden i en fastighet. Idag skiljer man på tre huvudområden – ekonomi, administration och teknik. En ekonomisk förvaltning innebär att sköta löpande redovisningar, göra bokslut och hantera fakturor för en fastighet.

Ekonomisk förvaltning sköts av personer som har yrkeserfarenhet och utbildning inom ekonomi. Den administrativa förvaltningen inkluderar tjänster gällande de boende. Några exempel är att sköta hyresaviseringar, hyresförhandlingar och kravhanteringar. Den tekniska förvaltningen är kanske den mest förekommande och omfattar skötsel och planerat underhåll av byggnaden.

Tjänster inkluderade i en teknisk fastighetsförvaltning

En teknisk fastighetsförvaltning inkluderar olika typer av service beroende på kundens behov och preferenser. Vanligtvis inkluderas följande moment: övervakning, underhåll, sanering, tekniska installationer och inplanering av förbättringar. Övervakning av en fastighet är av stor betydelse för dess säkerhet. En professionell förvaltare kan vara till stor hjälp vid hantering av aktuella säkerhetsfrågor. En fastighetsförvaltare tar hand både om planerat och löpande underhåll. Arbetsuppgifterna inkluderar olika delmoment i enlighet med byggnadens underhållskrav. Sanering behövs i de flesta fastigheter. Om fukt eller mögelskador uppstår är det fastighetsförvaltarens uppgift att avlägsna dem i god tid för att motverka större skador. Alla tekniska system i en byggnad ska vara installerade på rätt sätt och underhållas regelbundet, något som den tekniska förvaltaren ser till sköts. Exempel på sådana system är ventilation, värmesystem, portar och hissar. För att en byggnad ska hålla länge behöver man göra moderniseringar. Dessa planeras in och sköts av fastighetsförvaltaren.

Vem ansvarar för valet av en fastighetsförvaltare?

Det är upp till bostadsrättsföreningens styrelse att välja en förvaltare. Styrelsen ska även se till att förvaltaren uppfyller föreningens alla behov. Kontraktförnyelse och upprättning med förvaltaren ingår också i styrelsens arbetsuppgifter. Om en hyresgäst har frågor om fastighetsförvaltaren ska hon eller han kontakta styrelsen angående dem. Förvaltaren arbetar på uppdrag utsedda och godkända av styrelsen. Idag finns det gott om olika företag som erbjuder tjänster inom fastighetsförvaltning. Det går bra att välja en omfattande service som inkluderar både ekonomisk, teknisk och administrativ hjälp. På samma sätt går det precis lika bra att endast anlita en teknisk förvaltare. Tjänsternas omfång beror på föreningens ekonomiska situation (dvs. möjligheten till att betala tjänsterna) och dess behov. Som det nämndes tidigare är det upp till styrelsen att bestämma vilken typ av fastighetsförvaltning som ska gälla för en viss byggnad.

Riskera inte felaktigheter i bladen

14 jun 2020

Ska du marknadsföra dina produkter utomlands, eller importerar du varor och ska skriva en svensk produktinformation? Skriv rätt! Din trovärdighet står på spel.

Man måste inte vara språkexpert för att importera varor eller skriva en säljande text. Men det är smart att vara ödmjuk nog att inse sina begränsningar, och låta ett proffs sköta det mesta skrivjobbet. När det gäller översättningar får det inte bli några missförstånd. I bästa fall blir kunden lite missnöjd då, men i värsta fall kan man bli stämd för felaktig produktinformation eller vilseledande marknadsföring. Ta inga risker, och var framför allt rädd om dina presumtiva kunder. En översättningsbyrå i Stockholm gör ett snyggt och snabbt jobb, och du har nytta av det, för dina kunder kommer att respektera att du ger dem rätt information.

Kulturella skillnader och fingertoppskänsla

De som översätter gör det för det mesta till sitt modersmål. Underskatta inte deras skicklighet. De känner inte endast till språket, utan de vet också vilka kulturella skillnader det finns, och de kan stuva om i texten så att stilen passar för din tilltänkta målgrupp. En översättningsbyrå gör blixtsnabbt det som det skulle ta dig åratal att lära, om det nu ens är möjligt. Tid är pengar, och därför är översättarna guld värda. Ska du sälja till, eller importera från, Grekland, Kina, Ryssland eller något arabisktalande land, vet du direkt att inte ens alfabetet är detsamma. Inte ens om de skriver på engelska kan du vara säker på att informationerna är tillförlitliga. Är det dyra produkter eller stora projekt, krävs det fingertoppskänsla, så att inte översättningen blir skrattretande och du förlorar en stor affär.

Fortlöpande kontakt

Genom att lämna alla dina projekt till samma översättningsbyrå får du en kontinuitet i skrivandet, så att dina dokument alltid håller samma höga klass. Det är en investering i kommande fina affärer, och du ger ett seriöst intryck på både kunder och leverantörer. Vi har alla sett dråpliga exempel på felstavade ord och dålig grammatik. Men man måste inte kunna allt själv. Hittar du en översättningsbyrå som du är nöjd med, finns det inga skäl i världen till att byta. Det är en affärspartner så god som någon, och de lyfter dina produkter mot skyarna. Den investering du gör i pengar sparar du i både tid och ansträngning, och du har mycket större chanser till en lönsam affärsutveckling, eftersom du framstår som mycket mera seriös när språket är klanderfritt. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.översättningsbyråstockholm.se

Hiss eller diss - säkerställ tillgängligheten i din lokal eller bostad

5 jun 2020

Fungerande hissar är nödvändiga för att säkerställa tillgängligheten för alla människor i byggnader. Alla har inte möjlighet att ta sig upp och ned i trappor av egen kraft och maskin.

Om du bor högt upp i ett bostadshus eller jobbar bland de högsta våningarna i en lokal kan det vara väl så nyttig vardagsmotion att traska upp och ned för trapporna varje gång du kommer och går. Just vardagsmotionen kan göra underverk för sådant som grundläggande kondition, blodtryck och allt som allt en bättre hälsa. Att ta trapporna blir ett hälsosamt alternativ till att åka hiss. Men det innebär inte att man kan strunta i att installera hissar i hus och lokaler av rent hälsomässiga aspekter och syften och tro att det ska gagna alla som rör sig i huset och i längden hela folkhälsan. Tvärtom faktiskt.

Funktionsvariationer och äldre människor

De som kan ta trapporna kan absolut rekommenderas göra det. Men privilegiet att utan förbehåll kunna röra kroppen i trappstegsliknande rörelser når inte hela befolkningen, eller ens de som kanske ska ha tillträde till ditt hus eller din lokal. Äldre människor kan ha mycket svårt att gå i trappor, och därför måste det finnas ett hissalternativ för att äldre personer inte ska exkluderas. Även människor med funktionsvariationer som kanske sitter i rullstol, går på kryckor eller på annat sätt är begränsade i sin rörelseförmåga måste faktiskt enligt lag ha möjlighet att åka hiss på exempelvis en skola eller en arbetsplats. Annars kan det röra sig om diskriminering enligt diskrimineringsgrunderna vilket är både förkastligt och inte minst straffbart.

Plus att det kan vara rätt skönt ibland...

Förutom att du gör en byggnad tillgänglig för fler människor finns det naturligtvis en rad ytterligare fördelar med att ha en hiss som alternativ. Detta gäller även för människor som normalt sett inte har några problem med att gå i trappor. Ponera att du precis har storhandlat och kommer hem med fem fulla matkassar du ska transportera upp till lägenheten på sjunde våningen. Nog är du tacksam alltid för att det finns en hiss som ger dig och dina varor skjuts. Eller för att inte tala om när det är dags att flytta eller av en annan anledning transportera stora möbler eller objekt. En hiss gynnar alla människor på ett eller annat sätt och bör finnas i varje byggnad med fler än en våning.

Vad en fastighetsservice innebär

19 maj 2020

Vilka kvalifikationer krävs för att arbeta med fastighetsservice och finns det någon utbildning? Går det att hyra in skötsel av fastigheten? Här ges svar på frågor inom fastighetsskötsel.

Om man äger ett flerbostadshus så uppkommer snart frågan hur man ska sköta om såväl huset som sina hyresgäster. Många väljer att sköta fastighetsservicen i egen regi, men det finns många bolag som har det som sin specialitet. Så det går lika bra att hyra in det utifrån. En fastighetsservice arbetar lite olika beroende på om det gäller en bostadsrätt eller hyresrätt. Men om man tänker sig den kompletta hanteringen så är det fastighetsservicen som lägger ut annonser på lediga bostäder, hanterar bostadskön, visar lägenheten och fattar beslutet om vem som ska få hyra. Man hanterar kontraktet och hyresinbetalningar. Förutom det administrativa så sköter man även om allt som har med det praktiska i ett hus att göra. Man sköter reparation och underhåll samt ser till att det är städat i alla allmänna ytor. Och i hyresrätter kan man även göra vissa renoveringar som målning till exempel.

Ett fungerande hus

En fastighetsskötare idag behöver vara kunnig inom många områden, eftersom det även handlar om en hel del teknik som man ska kunna hantera och reparera. Det handlar om tvättmaskiner och torktumlare, elektricitet i huset, ventilation, vatten och avlopp. Och det kan även handla om bredband och anslutning av fibern. Hus har också en utsida där det handlar om att kunna sköta om fastighetens grönytor. Om man arbetar inom fastighetsservice ska man kunna det som behövs inom väldigt många områden. Men i många fall har man ändå en viss specialisering där man kanske har någon som är huvudansvarig för grönytorna, någon som sköter städningen och så vidare. Och vid större renoveringar, eller reparationer, så händer det även att man hyr in hjälpen utifrån.

Utbildning till fastighetsskötare

Den som vill arbeta som fastighetsskötare har ett flertal utbildningar på en mängd olika skolor att välja bland. Det man får lära sig är just det som behövs för att arbeta med fastighetsskötsel i ett flerfamiljshus idag. Men många som arbetar inom området kommer från en helt annan bakgrund också. Kanske är man yrkesarbetare i botten, som exempelvis snickare, rörmokare eller elektriker, och har ett intresse för allt möjligt inom husskötsel som gör att man plockat på sig kunskap under åren. Då kan man framöver fylla på med enstaka kurser för en komplett behörighet.

Så höjer du värdet på din fastighet

30 mar 2020

Har du tänkt sälja din fastighet? Funderar du på hur du ska kunna få ett bra pris och på vad man kan göra för att faktiskt höja värdet? Egentligen finns inga begränsningar på vad du kan göra.

Du har säker sett vackra bilder på fastigheter i olika former där allt är stilrent och ser helt nytt ut. Givetvis är det inte sanningen om hur det faktiskt ser ut där till vardags. Troligtvis har man köpt eller hyrt in lite saker som får allt att se lite mer glamoröst ut. Några fina snittblommor i en vas förhöjer stämningen i bilden som den proffsige fotografen har arrangerat och ljussatt på sitt eget vis.

Inget renoveringsobjekt

Vill man bara höja värdet på fastigheten så är det viktigt att den inte blir eftersatt. Därför kan det vara bra att ha en långtidsplan. I den skriver man allt som kan tänkas behövas bytas respektive lagas och renoveras. På så vis får man en överblick över alla renoveringar och kan ur en ekonomiskt aspekt ha kontroll på vad som kommer att hända i framtiden. Då riskerar man inte att få en smärre chock när man inser att det är dags för stambyte.

Vilka större kostnader kan man vänta sig

Har man en hel fastighet istället för en lägenhet så blir det en mera omfattande planering som måste göras. Precis som omtalats innan så är stambyten en viktig sak att se över om det måste göras. Andra stora projekt är att lägga eller renovera tak och måla fasaden. Restaureringar som kräver en hel del resurser när det gäller både arbetskraft och material. I vissa fall kan det vara bra att ta in firmor som jobbar med de olika tjänsterna. På så vis får man kompetens som kan förutse svårigheter, har kunskap om leverantörer samt får jobbet gjort så snabbt som möjligt. Det är sådant som i sin tur kan hålla nere kostnaderna. Vissa saker kan man göra själv om man vill. Det gäller exempelvis målning eller tapetseringen av väggar. Det och att uppdatera köket genom att måla eller sätta in en ny spis eller någon annan vitvara som blir kvar vid försäljning är definitivt något som höjer värdet rejält. Åtminstone om man gör det med god smak och professionell hjälp. Som sagt, det finns många sätt att höja värdet på en fastighet. Mycket kan göras med små medel. Finns det en stor budget är det bara fantasin som sätter gränser. Vi tipsar att läsa mer på denna hemsida: https://www.fastighetsförvaltninggöteborg.se

Utelåst i Stockholm? Ta hjälp av en låssmed i Bromma

28 mar 2020

En låssmed i Bromma kan bli din hjälpare i nöden. Borttappade nycklar och nya lås är enkla saker att lösa med rätt hjälp. Läs mer om hur du kan bära dig åt i dessa situationer.

Det finns panik och så finns det panik, helt klart. Ibland handlar det om att spilla på kläder eller att katten burit sig illa åt på fel ställe. Det är de små och lugna panikerna som löser sig relativt snabbt. Sedan finns det de stora panikerna. Idag handlar de ofta om att mobilen plötsligt och mystiskt förflyttat sig till helt okända tassemarker. Värst är det ändå när hemnyckeln är försvunnen, borttappad, stulen, förrymd och kamouflerad. Vad gör du ens? Att stå vid sin egen ytterdörr, trött och hemlängtande, bara för att upptäcka att nyckeln inte går att finna är en ytterst otrevlig känsla. I den stunden förstår man hur mycket ett hem betyder och hur otryggt det känns när man inte kan komma in och inte vet var nyckeln ens finns. Då får du hjälp av en låssmed i Bromma.

Vad kan du få hjälp med?

En låssmed kan hjälpa dig med många saker, både akuta problem och sådant som är viktigt men inte så stressigt. När du står utan nycklar kan det vara värdefullt att veta att en låssmed har en jourtelefon dit du kan ringa för hjälp. När du väl har fått den saken ordnad och är inne i din bostad eller affärsfastighet igen ska du kanske fundera på om du är nöjd med ditt nuvarande arrangemang med lås eller om det är något du vill ändra på. Är det inte första gången detta händer dig? Då kan du behöva ordna fler extranycklar helt enkelt. Det fixar din låssmed åt dig. Har du haft otur och haft inbrott, i bostad eller företag? Då är det lite mer än bara fler nycklar du ska ha. Kanske annat lås rentav?

Säkra lås ger trygghet och påverkar försäkringspremier

Idag finns möjlighet att välja digitala lås. De finns tillgängliga med diverse funktioner, och du kan byta kod när du vill. Eller så kan du använda ett system med passerkort. Prata med din låssmed för att få tips om vad som skulle passa dig bäst. Har du en butik eller annan företagslokal bör du också fundera på fönsterlås, allt för ökad säkerhet. En låssmed med lång erfarenhet och kunnig personal finns i Bromma!

Letar du efter kaminer i Uppsala?

19 mar 2020

Har du också funderat och letar efter kaminer i Uppsala? Att installera en kamin i sin bostad gör mycket för trivseln. En eld gör att man slappnar av. Det ger en större livskvalitet. Dessutom förser den hela bostaden med värme. Element som går på el, ger inte samma slags fina värme som en kamin kan göra. El som värmekälla brukar ge en torr och obehaglig värme, medan en eld i kaminer brukar ge en behaglig värme.

Att installera en kamin är inte svårt. Det enda som krävs är att man har en plats för en kamin. Har man ingen skorsten, kan en leverantör av kaminer bygga en sådan så att kaminen kan fungera på rätt sätt. Har man en skorsten så kan man alltid renovera den så att den fungerar som den bör.

Detta bör man tänka på vid installation

Placeringen av kamin bör väljas utifrån var man vill ha eller redan har en skorsten. Visserligen går det bra att ha en rökgång som inte går rakt uppåt, men vanligtvis vill man placera en kamin så centralt som möjligt i bostaden. Det för att värmen ska spridas så mycket som möjligt i bostaden. Att då placera en skorsten mitt i huset och bygga en mur så centralt som möjligt brukar göras för att värmen ska kunna spridas så mycket som möjligt av en enda kamin. Det är klart att man kan installera flera kaminer i samma hus, då är placeringen av en enda kamin inte lika viktig.

Hur vill man använda kaminen?

Placeringen av en kamin är också beroende av hur man vill använda den; är värmen det viktigaste? Vill man ha det mysigt framför kaminen? Vill man placera kaminen så att så många kommer åt värmen? Eller är man ensam och planerar huset efter endast en eller två människors behov? Här finns ju hur många alternativ som helst. Det bästa som man kan göra är att rådfråga en erfaren murare om var en kamin gör sig bäst i en bostad. Det finns många oväntade platser som en murare mycket väl kan bygga så att kaminen kommer till sin rätt.

Säkerhet viktigt vid installation

En annan viktig sak när man väljer plats för kaminen är att det är säkert. En kamin kan blir oerhört het. Det är då viktigt att man placerar kaminen så att den är så säker som det går. Även här bör man lyssna på muraren som ska mura in den så att den är så säker för alla som bor i huset.

2020 års inredningstrender

14 mar 2020

Funderar du på att göra om hemma? Kanske renovera om och måla med nya färger? Årets trender är ju antingen det storslagna; slottstilen med fina kristallkronor och guld i inredningen. Eller så kanske man tvärtom önskar sig det sparsmakade, och färger som går i "Mindfulness" som Jotun har döpt årets kollektion till. Båda trenderna existerar samtidigt i år.

Antingen önskar vi oss det storslagna och kungliga i år. Till den stilen tänker vi oss att man vill inreda sitt hem som slott. Till slottsmöbler hör möbler i rokoko-stil. Vi tänker oss stora rum med högt i tak där de stora kristallkronorna kan hänga i alla sin prakt. Medan stilen som går i "Mindfulness" är lugn och avkopplande med behagliga färger.

Slottstilen

Vem vill inte bo i slott? Den som vill efterlikna den miljö som man hittar i slott anammar inte den moderna stilen. Tvärtom hör inga moderna och kantiga möbler hemma i svenska slott. I stället bör man möblera med möbler i rokoko-stil. Lamporna bör helst vara av kristallkaraktär, mattorna bör vara persiska. På väggarna kan man till och med tapetsera med vackra sammetstyg och lister som målas med guld. Till stilen hör stora speglar med guldram. I köket bör man ha golv av stenskivor och marmor i badrummet. I trappan bör man ha en lång röd matta som går hela vägen nerför trappan. På borden bör man ha stora vaser med fräscha blommor och höga ljusstakar.

Mindfulnesstilen

Om man inte vill satsa på slottsmiljön i inredningen kanske man hellre dras till den sparsmakade stilen som är mer avkopplande, som är behaglig och lugnande. Ju mer vi lever i en hektisk och stressig omvärld, desto mer längtar vi efter lugnet när vi kommer hem. Vill man uppnåg "Mindfulness" i inredningen är färgvalet mycket viktigt. Då kanske man vill måla i beige färger som går mot aprikos. Inte vitt men gult som går mot grått. Kanske vill man ha enhetliga färger i alla rum? Då spelar det ingen roll i vilket rum man befinner sig i, man kan finna vila i alla rum oavsett aktivitet. Om man målar hela bostaden i samma färger, känns den större än vad den är. Istället kan man variera med hjälp av möbler och färger på kuddar, filtar och tavlor.

Renovera med hantverkare? Behöver du få tag i hantverkare som renoverar hemma hos dig? Välj endast dem som ger garanti på renoveringen och som har egen ansvarsförsäkring. Läs mer om det på: https://www.hantverkarestockholm.biz.

Bästa sättet leda bostadsrättsförening

4 feb 2020

Sitter du i styrelsen för en bostadsrättsförening (BRF)? Då vet du säkert vidd det här laget vilket stort arbete som ligger i att vara styrelsemedlem. Det kräver en hel del tid och engagemang och inte bara det, utan även en hel del kunskap om ekonomi, juridik och annat som styr förvaltningen av er BRF.

Många som är engagerade är ju vanliga bostadsägare som har annat jobb att sköta. Och även om man är en noggrann och duktig styrelsemedlem hinner man inte arbeta med alla de administrativa sysslor som krävs när man arbetar med ett styrelseuppdrag.

Bokföring och andra ekonomiska sysslor

Det är en hel del att arbeta med bokföring, årsredovisningar, bokslut och andra sådana saker som hör till den ekonomiska administrationen, varför inte lägga det på en extern byrå som sköter all ekonomisk förvaltning? Om man väljer en betrodd och pålitlig ekonomisk byrå så får man den kompetens och service som behövs för att BRF:ens ekonomi ska skötas på bästa tänkbara sätt. Det händer ju en hel del på denna front, och nya lagar och förordningar kommer i en ganska sås trid ström från EU som ska implementaras även i Sverige. Då kan det vara en fördel med att man har en ekonomisk byrå som håller sig uppdaterad inom det som ska gälla i Sverige.

Detta kan krävas av ekonomisk förvaltning

Det är många bollar som ska hållas i luften när man tar på sig ett arbete i en styrelse för en BRF. Det är inte bara att fatta beslut om man ska renovera eller ej, byta stammar, förnya serviceavtal och liknande, det är ofta mycket, mycket mer som ska ordnas än vad man först tänkt sig. 

 • Administration av medlemsavgifter, hyror och liknande. Ju större BRF, desto större administration.
 • Pantförskrivningar och pantbrev. En del vill panta sin bostad, och man bör ha koll på dessa.
 • Lägenhetsregister. Särskilt vid bostadsbyten är detta viktigt, till exempel.
 • Medlemsregister. Även i dessa frågor krävs det administration.
 • Styrelsefrågor. Som styrelsemedlem måste man vara med och fatta beslut.
 • Bokföring. Detta tillhör den löpande administrationen.
 • Faktureringar. Detta är även löpande administration.
 • Leverantörsreskontran. Även detta har med administrationen att göra.
 • Löneutbetalningar. Har man personal som arbetar måste någon sköta utbetalning av deraslöner.
 • Bokslut.Ett stort arbete varje år.
 • Moms- och skatteinbetalningar. Mycket viktiga poster som någon måste ta ansvar för.
 • Årsredovisningar. Detta kräver stor arbetsinsats.
 • Deklarationer. Viktigt för skatteinbetalningarna.
 • Lägga upp budget. Kan vara den viktigaste frågen för en styrelse i en BRF:

Så kan fastigheten öka i värde

14 jan 2020

Är man en bostadsrättsförening som tillsammans äger en större fastighet, blir det inte möjligt att alla ska göra allt, eller att ingen gör något. Oftast brukar man utse en styrelse som fattar beslut om den dagliga driften, större renoveringar och gör nödvändiga upphandlingar. Och många styrelser ser också till att skaffa in de slags tjänsterna av någon förvaltningsbolag som erbjuder sig att sköta det åt en BRF.

Och det finns ju sådana bolag som erbjuder sig och har de resurser som gör att de kan sköta de slags tjänster som gör att fastigheten inte förfaller utan som ser till att fastighetens värde inte minskar utan i stället ser till att den ökar. Här är några av de slags tjänster som ska till för att en fastighet ska fortsätta vara värdefull och till och med öka i värde.

Teknisk förvaltning

Det är en hel del teknik som ska fungera i en fastighet som en BRF äger. Det är inte bara VVS-tjänster, elektricitet, vilket är jätteviktigt att de fungerar, så klart. Men det kan finnas tjänster som handlar om försäkringar, renoveringar och satsningar på till exempel gemensamma ventiler, uppvärmning, miljövänlig el, egna solceller och vinddriven energiförsörjning. Det kan handla om att omvandla organiskt avfall till biogas och att någon tar ansvar för att förverkliga allt sådant.

Fastighetsskötsel

Man kan behöva ett bolag som tar hand om städning, både inomhus och utomhus. Man kan behöva renovera fastigheten med jämna mellanrum, se över tak, väggar och sköta om allt som har driften av fastigheten att göra. Här finns tjänster som kan behövas varje dag. På vintrarna bör någon skotta snö, ta bort istappar, rensa hängrännor och stuprör, städa trapphus, byta lampor och så vidare. Man kan behöva laga trasiga tak, väggar, lampor eller trappräcken och så vidare.

Ekonomisk förvaltning

En stor fastighet kan behöva en ekonomisk förvaltning. Alla månadsinbetalningar ska bokföras och någon bör ta det administrativa ansvaret. Man kanske ska ha en budget för fastighetsskötseln, kommande renoveringar, investeringar eller liknande. Det finns bolag som arbetar med detta. Ett av dem som finns i Stockholm heter Teek. Det är ett förvaltningsbolag som erbjuder just liknande tjänster som här har tagits upp. De erbjuder både fastighetsservice, fastighetsdrift, teknisk förvaltning och ekonomiskt förvaltning. De har då en stor personalstyrka som kan rycka ut och utföra några eller alla dessa tjänster, om man som BRF önskar det. Vill man anlita någon liknande förvaltningsbolag, så kan man googla "fastighetsförvaltning Stockholm" om det är i Stockholm som man önskar sig detta.

Är det dags att köpa solceller?

9 jan 2020

Vill du spara energi? Vill du ha miljövänlig el? Har du funderat på att köpa solceller? En bra investering för miljön och plånboken. Men hur fungerar det?

Du har säkert sneglat på de där taken med blanka solceller och tänkt att det skulle kunna vara ett alternativ till din vanliga el. Men du kanske inte har vetat vare sig vad det kostar, om du själv kan ha sådana, eller vad man ska välja. Utvecklingen av solceller har pågått under en längre tid och idag är solceller effektiva och pålitliga. Viktigt är också att kunna få en bra prognos om hur det lönar sig ekonomiskt. Behöver du hjälp med beräkning och montering? Många firmor har helhetslösningar som tar hänsyn till dina förutsättningar. Det kan vara fastighetens läge, storlek, förbrukning etc. Kolla också om det finns möjlighet att komplettera anläggningen längre fram.

Teknologin bakom solceller

När solens strålar träffar solcellerna uppstår en elektrisk spänning mellan cellens fram- och baksida. Man kopplar en ledning mellan fram- och baksidan på solcellen och då bildas likström. För att kunna använda strömmen i en fastighet behövs en växelriktare som omvandlar likström till växelström. Mest energi produceras under sommarhalvåret, men även under vinterhalvåret produceras energi. Solceller omvandlar 10-15 % av solenergin till ström. Ingen elproduktion sker på natten, men man kan komplettera solceller med batterier för jämn tillgång till el. Solceller lagrar inte el i sig, men överskottsel kan man sälja vidare till ett elbolag. Genom att sälja sina elcertifikat kan man dessutom få skattereduktion.

Vad ska man tänka på och hur går det till?

Om du bestämt dig för att köpa solceller, finns det firmor som erbjuder solceller, beräkning och montering. Man kan få statligt investeringsstöd eller ROT-avdrag för installationen. De flesta lämnar garanti på arbetet. Gör en beräkning för att se om det lönar sig för dig. Om du har tänkt att bo kvar kommer du tjäna på en lägre elkostnad. Man höjer dessutom husets värde genom att installera solceller, det visar en ny undersökning av Sveriges lantbruksuniversitet. Solceller kräver inget underhåll, och finns idag av tekniskt härdat glas som håller även för extrema väderförhållanden. Som exempelvis dem som vi har i Sverige. Att installera solceller är dessutom en långsiktig investering. Räkna med ca 30 års elproduktion. Inga utsläpp, inget underhåll. Man bidrar till en renare miljö och har sin elleverans tryggad. Börjar planera för ditt byte redan idag.

När det är dags måla om taket

7 jan 2020

Är det dags att renovera om taket? Har du ett tillräckligt bra underlag på taket, kan det räcka med en takmålning. Säg att du har ett plåttak med flera decenniers garanti, då räcker det med att måla om taket. Det finns plåtfärg som är så pass bra och skyddande och ser till att taket håller för mycket lång tid till.

Taket på ett hus är ju den delen av huset som tar emot det mest när det kommer till väder och vind. Regnar det in genom taket, då är huset verkligen i fara. Har man ett läckande tak, riskerar hela taket att skada hela husets konstruktion. Då måste man riva upp den del av taket som släpper genom fukt och vatten och torka det. Först när det är torrt kan man lägga på nytt och fräscht material.

Man kan måla om allra flest taksorter

De flesta material som man lägger tak, med, kan man faktiskt måla om. Om man vill det. Det är ju så viktigt att tänka långsiktigt och inte slösa med de material som vi har. Varje nytt tak som man river ut och ersätter med nytt material, slösar otroligt mycket på energi och jordens resurser. Så ska man vara vuxen och ta ansvar för jorden och det som vi får från vår egen planet, så bör man tänka på hur man kan återanvända det som redan finns. Bästa sättet att göra det på, är att endast använda sig av material med hög kvalitet. Sedan bör man måla om och renovera det hållbara material som man har. Så även om man skulle välja tegelpannor till sitt tak, plåt, betongpannor eller liknande, så kan man måla om det. Men har man ett papptak, är det ingen idé att måla om det, då det är material som inte håller särskilt länge. Skulle man måla om det, så behöver man ändå byta ut det efter 15-20 år.

Anlita duktiga takläggare för renovering

Det är bäst om man får tag i duktiga takläggare för sin takrenovering, eller takmålning. Det gäller att man anlitar ett takbolag som är erfarna och som kan se om det finns brister på taket. Då kan man behöva renovera det, laga det, innan man målar om det. Målar man bara om ett tak som egentligen läcker, har man inte åtgädat felet, utan bara målat om ytan men har ett ruttet tak under. Därför bör man anlita en byggfirma som är vana att kunna inspektera att taket håller i många år till. Läs mer om takmålning på: https://www.takmålning.net.

Vilken funktion har dräneringslagret av makadam?

2 jan 2020

Vid dränering skapas fuktskydd av flera lager. Vilken funktion har dräneringslagret av makadam?

Dränering genomförs för att få bort fukt och väta från grunden. Vid problem med fukt kan annars mögel och fuktskador uppstå. De två delarna av dräneringen består då av en dränerande del samt en kapilärbrytande del. Makadam används inom den dränerande delen. 

Funktion

Den dränerande delen inom dränering ska föra ner vattnet så att det inte förs vidare in under husgrunden. En djupt ”dike” grävs kring grunden och större delen av detta dike fylls med makadam alternativ dräneringsgrus. Dessa material har samma funktion – att föra ner vattnet. 

I och med att storleken på stenarna är så pass stora skapas goda förutsättningar för vattnet att rinna neråt. Hade det varit exempelvis sand hade vattnet stannat upp vilket är precis det man vill undvika. 

Den primära funktionen för makadam, vid dränering, är alltså att leda vattnet nedåt så att det inte rör sig i sidled och därmed under husgrunden. 

Makadam eller dräneringsgrus

Det som främst skiljer makadam mot dräneringsgrus är stenarnas utformning. Makadam är sprängsten vilket innebär att många stenar har vassa kanter. De är mycket oregelbundna. De som anser att makadam är bäst brukar påpeka att dessa kanter hjälper till att fördela lasten på det makadam som lagts ut. 

Nackdelen är att det är svårare att lägga ut med en jämn yta. Det kan ställas mot grus som har betydligt mjukare kanter och hörn. Ett material som skapar en jämnare och finare yta. Vill man komma ifrån detta problem kan makadam av olika slags storlek användas. Det blir då lättare att skapa en jämnare lager. 

Fiberduk ovanpå

På det dränerande lagret, i detta fall makadam, placeras en fiberduk. Fiberdukens primära funktion är att fånga upp partiklar som annars, över tid, skulle kunna försämra dräneringsfunktionen. Skulle exempelvis ett jordlager läggas direkt på dräneringslagret skulle jorden snart sippra ner mellan stenarna när det regnar. 

Väljer man att ha jord ovanpå är det viktigt att tänka på vad som planteras. Är det buskar och träd kan nämligen rötterna leta sig neråt och förstöra fiberduken. De kan till och med förstöra dräneringsrören vilket innebär stort arbetet att återställa detta. 

Det bästa är helt enkelt att inte ha några större växter kring huset alls. Då behövs inte heller fiberduken vara överst utan man kan låta stenplattor eller singel ligga överst. Det ger de bästa förutsättningarna för vattnet att rinna igenom.

Mer information om dränering hittar du här: https://www.dräneringvästerås.nu

Kan man byta kulör på huset vid en fasadrenovering?

30 dec 2019

Vad kan man göra på en fasad utan att bygglov krävs? Kan man byta kulör på huset vid en fasadrenovering?

Om du kan byta kulör på din bostad beror på flera faktorer. Det går inte generellt att säga att det är tillåtet eller inte. 

 

Inom detaljplan – eller inte

 

Det första som avgör frågan är om du bor inom kommunens detaljplan eller inte. Om du inte bor inom detaljplanerat område kan du byta färg på fasaden utan att ansöka om bygglov. Det är därmed helt och hållet ditt ansvar. 

Bor du däremot inom detaljplanerat område behöver du ha bygglov i det fall som kulören avsevärt ändras mot tidigare. 

 

Bor du i bostadsrätt – eller inte

 

Bor du i bostadsrätt krävs är första steget att kontakta styrelsen i denna förening. Generellt har föreningen ansvaret för allt utvändigt på bostaden. Det gäller exempelvis tak, fönster och just fasad. Om du som medlem önskar göra förändringar på fasaden måste alltså föreningen godkänna detta. Det är sällan som föreningen godkänner större förändringar på fasaden och handlar det om nödvändiga renoveringar är det föreningen som ska stå för detta. 

 

Avsevärt påverkar byggnadens utseende – eller inte

 

Den tredje, och kanske viktigaste punkten, är om fasadrenoveringen avsevärt påverkar dess utseende. I Boverkets riktlinjer anges just att ändringen ”avsevärt” ska påverka byggnadens utseende. Detta antingen till dess tidigare utseende eller till dess omgivning. 

Det innebär att ändring av färg, byte av fasadbeklädnad, byte av tak och annat som påverkar dess utseende kan kräva bygglov. 

Kortfattat – Du kan ändra färg på fasaden vid fasadrenovering. Men kolla först upp om bygglov krävs eller inte. Om bygglov krävs kan kommunen godkänna annan kulör – men inte nödvändigtvis den kulör du önskar. Bor du däremot i en fristående bostad utanför detaljplanerat område har kommunen generellt inget att säga till om. 

 

Kan även kräva anmälan om ändrat brandskydd

 

Även om det sällan sker så finns det tillfällen då ny fasadfärg minskar brandskyddet. Om ändringen är ”väsentlig” krävs i vissa fall en ytterligare anmälan utöver bygglovet. 

Se kommunens detaljplan

För att kontrollera om din bostad är inom detaljplanerat område, eller inte, kan kommunens hemsida besökas. Här brukar det finnas detaljplaner att ladda hem. Alternativet är att kontakta kommunens handläggare för bygglov för att få hjälp med information om bygglov krävs eller inte. 

Kom ihåg att det är bättre att kontrollera en gång för mycket än en gång för lite. Det finns flera fall där man målat om en hel bostad och sedan fått påbackning från kommunen för att man inte haft bygglov för dessa ändringar. 

Här hittar du mer information om fasadrenovering: https://www.fasadrenoveringborås.se

OVK-besiktning vart tredje år!

27 dec 2019

Alla som är fastighetsägare bör göra OVK-besiktningar vart tredje eller vart sjätte år. Det är mycket viktigt att en fastighetsägare ser till så att inomhusluften är så pass bra att både människor och hur mår bra. Om inte ventilerna fungerar som de ska, så finns det risk för att fukt kan utvecklas till mögel och angripa hus.

Har man en gång fått mögel i sitt hus, blir det mycket svårt att komma till rätta med det. I ett hus som drabbas av fukt måste man riva bort det som har dabbats av fukten eller möglet. Torka ut hela det angripna området och sedan renovera det med nytt och fräscht material. Gör man inte det så riskerar hela det angripna området att spridas i huset och människorna må mycket dåligt.

Vad händer om ventilerna inte fungerar?

Som fastighetsägare så bör man åtgärda det som inte fungerar. Man måste då rensa ut allt som täpper till ventiler. Tittar man in i tilltäppta ventiler, så kommer man att upptäcka att det som har hindrat dem från att fungera är en massa damm. Man kan behöva dammsuga dem. Man kan behöva öppna dem och ta ut allt det som täpper till dem. Dammsuger man först dem kan man sedan ta en fuktad trasa och rengöra hela ventilerna.

Ta kontakt med VVS-montörer

Känner man sig osäker på om man gör rätt med sina ventiler så kan man istället anlita hjälp av ett ventilationsföretag och VVS-montörer som kommer och hjälper till så att ventilerna börjar fungera som de ska. De kan då rensa ut ventilerna så att de börjar fungera som de ska. Skaffar man ett serviceavtal med en sådan firma. Då ansvarar de för att ventilerna fungerar som de ska. Är man fastighetsägare finns det många andra saker som man kanske behöver tänka på och komma ihåg. Om man överlåter till ett service företag att ta hand om ventilerna i ett hus, då kan man själv som fastighetsägare fokusera på andra saker, samtidigt som man vet att man har tagit hand om saken.

När du behöver göra en OVK-besiktning

Man kan till exempel googla "OVK-besiktning Dalarna" om det är där som man behöver en OVK-besiktning. Det som är viktigt är att se till så att de är certifierade av kommunen och har rätt att utföra en OVK-besiktning. De har då fått särskild utbildning i frågan och kan göra riktiga OVK-besiktningar. Läs mer om OVK-besiktning på: https://www.ovkbesiktningdalarna.se

← Äldre inlägg

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.