Är det dags att köpa solceller?

Vill du spara energi? Vill du ha miljövänlig el? Har du funderat på att köpa solceller? En bra investering för miljön och plånboken. Men hur fungerar det?

Du har säkert sneglat på de där taken med blanka solceller och tänkt att det skulle kunna vara ett alternativ till din vanliga el. Men du kanske inte har vetat vare sig vad det kostar, om du själv kan ha sådana, eller vad man ska välja. Utvecklingen av solceller har pågått under en längre tid och idag är solceller effektiva och pålitliga. Viktigt är också att kunna få en bra prognos om hur det lönar sig ekonomiskt. Behöver du hjälp med beräkning och montering? Många firmor har helhetslösningar som tar hänsyn till dina förutsättningar. Det kan vara fastighetens läge, storlek, förbrukning etc. Kolla också om det finns möjlighet att komplettera anläggningen längre fram.

Teknologin bakom solceller

När solens strålar träffar solcellerna uppstår en elektrisk spänning mellan cellens fram- och baksida. Man kopplar en ledning mellan fram- och baksidan på solcellen och då bildas likström. För att kunna använda strömmen i en fastighet behövs en växelriktare som omvandlar likström till växelström. Mest energi produceras under sommarhalvåret, men även under vinterhalvåret produceras energi. Solceller omvandlar 10-15 % av solenergin till ström. Ingen elproduktion sker på natten, men man kan komplettera solceller med batterier för jämn tillgång till el. Solceller lagrar inte el i sig, men överskottsel kan man sälja vidare till ett elbolag. Genom att sälja sina elcertifikat kan man dessutom få skattereduktion.

Vad ska man tänka på och hur går det till?

Om du bestämt dig för att köpa solceller, finns det firmor som erbjuder solceller, beräkning och montering. Man kan få statligt investeringsstöd eller ROT-avdrag för installationen. De flesta lämnar garanti på arbetet. Gör en beräkning för att se om det lönar sig för dig. Om du har tänkt att bo kvar kommer du tjäna på en lägre elkostnad. Man höjer dessutom husets värde genom att installera solceller, det visar en ny undersökning av Sveriges lantbruksuniversitet. Solceller kräver inget underhåll, och finns idag av tekniskt härdat glas som håller även för extrema väderförhållanden. Som exempelvis dem som vi har i Sverige. Att installera solceller är dessutom en långsiktig investering. Räkna med ca 30 års elproduktion. Inga utsläpp, inget underhåll. Man bidrar till en renare miljö och har sin elleverans tryggad. Börjar planera för ditt byte redan idag.

9 Jan 2020

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.