Är det länge sedan stambyte utfördes i huset?

Om det var länge sedan som det utfördes något stambyte i huset, kan det vara dags att se över stammarna ordentligt. Stammar är väldigt viktiga konstruktioner i hus och deras status är mycket viktig då där ska ledas vatten och avlopp. Därför bör man med jämna mellanrum inspektera rören. Är de slitna? Behöver de ersättas med nya? Hur ofta de bör bytas ut varierar med vilket material som de är tillverkade av. Gjutjärnsrör, till exempel är material som håller i minst 50 år. Andra metallmaterial som koppar är nästan lika hållbara. 

Ska du göra en relining eller stambyte?

Om stammarna är slitna kan man mycekt väl göra en relining i stället för att byta ut dem helt och hållet. En relining är mer miljövnäligt och innebrä att man ersätter insidan av rör med plast och lägger nehinna inuti rören med plast. På det sättet håller stammarn mycket bättre och innebär att de komemr att hålla för flera år till. Skulle det däremot vara så att stammarna är så slitna att de är sönder, då behöver man byta ut dem för att inte huset ska skadas i framtiden. En relining innebär att man itne river ut hela inredningen i kök och badrum och inte heller river ut hela stammarna inne i huset och utanför huset. Det innebrä att du inte måste lägga ner så stora kostnader på renoveringen. Det kommer att kosta mycket, mycket mindre att utföra en relining än ett helt stambyte.

Efter stambytet bör man renovera

När man har gjort ett stambyte behöver man renovera hela köket och badrummet. Det innerbär att man lägger nytt golv, lägger nya väggar, til lexemepl kaklar om väggarna och monterar in ny inredning i kök och badrum. Att slänga hel inredning kan vara nog så kostsamt. Då kan det vara mycket mer ekonomiskt att göra en relining i stället. Det innebär att du slipper riva upp väggar och golv, att du slipper tiva ut inredningarna i kök och badrum och att du som använder köket och badrummet inte behöver vara utan det. I stället kan du fortsätta ditt liv som du brukar. En relining tar inte lång tid. 

Stambyte kan höja värdet på fastigheten

Smatidigt är det så att om du gör ett stambyte kan du alltid höja värdet på bostaden. Med nya stammar i fastigheten blir den så mycket mer attraktiv, så är det så att du funderar på att sälja fastigheten så kan du höja priset rejält genom att utför aett stambyte. Behöver du få tag i ett VVS-företag i Stockholm? Läs då mer här, om ett VVS-företag som gör stambyten i Stockholm.

26 Apr 2019

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.