Är en investering i fastigheter en sund sådan?

Var ska man göra av alla pengar man tjänat ihop? Frågan är relevant för många. Å ena sidan så vill man kunna släppa fokus på kapitalet och istället söka andra utmaningar - å andra sidan så vill man också att det man tjänat ihop ska växa ännu mer och där exempelvis nya affärer kan leda till en ännu högre avkastning. Dessa två saker går att slå ihop.

Private banking är en tjänst som erbjuds personer och företag som nått ett visst kapital och där banker och olika, mer specialiserade företag erbjuder sig att förvalta kapitalet i fråga. Det sker genom skräddarsydda lösningar baserade på kundens önskemål, behov och riskbenägenhet - alltid inom juridikens smala korridorer och med en tanke på att skatten ska vara så förmånlig som möjligt.

Pengar mår alltid bra av rörelse och genom private banking så hålls ett kapital igång hela tiden, detta medan man som ägare av detta i lugn och ro kan fokusera på annat. Vad är då en sund investering? Fastigheter är ett gott exempel på något som nästan alltid ger god avkastning och det är ingen slump att de som kom helskinnade ur 90-talskrisen och investerade i olika fastigheter - främst i Stockholm - också är de som blivit allra rikast. Folk måste alltid ha någonstans att bo, eller hur?

Betänker man dessutom att vi i Sverige snart kan se marknadshyror så finns det ännu mer pengar att hämta på sikt. Fastigheter är således en investering med en ganska låg risk - men den bör ske på sikt. Har du private banking med en tanke på snabb avkastning så bör du kanske välja andra vägar och be det team som företräder dig att söka andra möjligheter. Om inte: då är definitivt fastighetsägande något som borde tilltala dig.

Fördelar med att investera i fastigheter

Det finns en tydlig nackdel med att köpa fastigheter. Det är dyrt. Själva kontantinsatsen är sällan blygsam och du kommer att tvingas binda upp en väsentlig del av det kapital du tjänat ihop. En annan nackdel är att en fastighet är unik. Det går således bara att bygga en fastighet på en plats; du kan aldrig få exakt samma läge. En tredje handlar om skillnaden mellan låg- och högkonjunktur som kan bli väldigt påtaglig för en fastighetsägare. Det brukar dock - på sikt - alltid löna sig och har man rätt typ av förvaltning så är det en lönsam affär i nio fall av tio.

Fördelarna kan inte ignoreras: du får alltid en jämn och relativt säker inkomst från hyresgäster. Därtill så kan belåningsgraden vara upp till 75 % och du kan alltid räkna - relativt enkelt - på din investering. Det går dessutom att stycka- och skala upp en investering på sikt. Och: har du en pålitlig partner inom private banking så behöver du inte göra mer än att skriva under kontraktet. Resten sköter företaget du anlitat.

Mer information: https://www.privatebankings.se.

13 Nov 2018

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.