Asfaltera eller grusa?

Ska du rusta upp din uppfasfaltart till huset och funderar på vilket material som lämpar sig bäst?

Det kan vara klokt att anpassa uppfarten efter hushållets behov, och såklart också dess utformning. Att asfaltera uppfarten är ett bra alternativ om den har en lutning, och den som vill ha en mer elegant och inbjudande uppfart kan med fördel välja ett större gårdsgrus i en lämplig färg.

Asfalt är funktionellt

Genom att asfaltera uppfarten blir den tålig och kommer att hålla länge. Asfalt är kanske inte det snyggaste materialet men det är åtminstone ganska neutralt och passar in i de flesta miljöerna. Bor du invid en asfalterad gata kommer det se naturligt ut om du väljer att asfaltera uppfarten.

De stora fördelarna med asfalt är den släta och jämna ytan samt att det i stort sett inte behövs något underhåll alls. Den långa livslängden är också ett stort plus i kanten.
En nackdel är att det är svårt att göra själv. Det bästa och säkraste sättet för att få ett snyggt och funktionellt resultat är att anlita en markfirma som får utföra jobbet. Då tillkommer naturligtvis arbetskostnader, så även fast asfalt i sig är ett relativt billigt material så kan det dra iväg beroende på uppfartens storlek och hur många timmars jobb som krävs.   

Om marken rör sig mycket kan det orsaka sprickor eller andra skador i asfalten, men över lag är det ett väldigt tåligt och slitstakt material som klarar av många och stora påfrestningar. Att asfaltera uppfarten är alltså väldigt praktiskt men kanske inte det allra snyggaste alternativet.

Elegant intryck med gårdsgrus

Det finns många olika sorters grus som lämpar sig för en uppfart eller parkering. Gårdsgrus finns att köpa i olika storlekar och färger och ger ett elegant och inbjudande intryck. Nackdelen är att det kräver en hel del skötsel, även om man gjort ett bra underarbete. Med tiden kommer grus att försvinna – det följer med in i bilen, det sprätter ut i gräsmattan och en del av det hamnar i hallen i ditt hus. Till skillnad från att asfaltera uppfarten så kommer en grusbeläggning behöva underhåll i form av påfyllning av grus men också krattning och rensning av ogräs.

Krossad sten på uppfarten

Väljer man ett mer finkornigt grus, så som makadam, kommer det att packas ihop och få en fastare yta med tiden. En fördel och en nackdel på samma gång eftersom att ytan blir fastare och man slipper små stenar som sprätter men på grund av den tunga belastningen från fordon och annat kommer ytan med tiden att bli ojämn och gropig. Stenkross ger kanske inte heller det mest stilfulla intrycket för din uppfart men är ett billigt och enkelt sätt att fixa till uppfarten på egen hand.

Praktiskt eller snyggt? Det är de två stora frågorna du behöver ställa dig när du ska göra rusta upp din uppfart. För vissa är det viktigare att det ser snyggt ut även fast det kräver mer jobb, och för andra är funktionaliteten viktigare är utseendet.

11 Apr 2019

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.