Att arbeta med måleri i Göteborg

Hur är det att arbeta som målare i Göteborg? Göteborg är känd för sin Ada och Kålle, sin "käcka" göteborgska och sitt Göteborgskalas och sitt fuktiga väder. Att arbeta som målare skiljer sig inte åt på så många andra sätt än att arbeta som målare i Stockholm, Malmö eller i någon annan stor marknad. 

Arbetsmarknaden

Det som skiljer arbetet från små städer till större städer är att arbetsmarknaden är ganska god. Ju fler som bor i en stad, desto fler är det som behöver en hantverkare som kommer hem till dem och renoverar, eller som behöver renovera på sin arbetsplats. Å andra sidan är konkurrensen större i storstäderna, och i små städerna innebär det att man som målare för mer varierade arbetsuppgifter, då det krävs att man kan göra lite av varje. Arbetar man som målare i en större stad, som till exempel i Göteborg, innebär det som oftast att man arbetar mer nischat och arbetar endast med den lilla arbetsuppgift som man har. Som målare i Göteborg, får man arbeta med behandling av trägolv, om det nu är på ett sådant företag som man råkar arbeta, eller endast med att kakla badrumsväggar, om det nu är i ett sådant företag som man råkar arbeta. Så, som målare kan man arbeta med vitt skilda arbetsuppgifter om det nu råkar sig så.

Lönen

Lönen är något lägre i Göteborg, än till exempel i Småland, där många målare tjänar som bäst. Det är där och i Halland som målare tjänar som mest per månad. Det är inte helt ovanligt att en målare med kollektivavtal tjänar cirka 34.000 kronor per månad, efter lärlingstiden och efter 5-10 år i yrket. De olika nivåerna på lönen kan bero på att det råder olika stor konkurrens om arbeten och lönen sätts relativt inidividuellt, såvida det inte råder kollektivavtal på arbetet och alla har löner i nivå med kollektiva avtal.

Konkurrensen

Det är generellt högre konkurrrens om jobben i större storstäder, såsom i Göteborg. Konkurrensen om jobben gör att lönerna skiftar en hel del. Här gäller utbud och efterfrågan. Ju lägre utbud och högre efterfrågan desto högre lön och tvärtom. Eftersom det inte rådet så lågt utbud av målare till exempel i Stockholm, hålls lönerna relativt låga. Därför är lönenivåerna lägre i huvudstaden, vilket är något överraskande. Observera att det kan skilja ganska mycket mellan olika län i Sverige och att de inte redovisas särskilt exakt här. Är du intresserad av att veta mer om målare i Göteborg? Fortsätt läsa här.

8 Jan 2019

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.