Bygga garage – att tänka på

Har man plats så är ett garage en bra investering och ett välkommet tillskott till en fastighet. Idag används garage till mycket mer än att bara ställa bilen i, och ett garage är ett måste för många som letar ny bostad.

Vill man bygga ett garage i Stockholm behövs vanligen inget bygglov, om det inte är onormalt stort. Bäst är att bygga i anslutning till huset, gärna så att det går att komma åt inifrån bostaden, men fristående går också bra. Det viktigaste att tänka på är att få garaget att smälta ihop med huvudbyggnaden på ett naturligt sätt, samt att garaget byggs med de funktioner som ni har behov av.

Funktion, ritning och konstruktion

Det kan vara bra att ta hjälp av en arkitekt eller en konstruktör för att få en hjälp att göra en ritning, men innan dess är det viktigt att tänka igenom vilka funktioner garaget ska ha. Om det bara ska användas till bilförvaring kan det räcka med ett kallgarage, men vill man kunna använda det till andra saker som förvaring eller någon hobbyverksamhet bör det finnas värme indraget, och väggarna bör vara så isolerande som möjligt.

Anlitar man en arkitekt kan man vara säker på att estetik och funktion tas på största allvar. En arkitekt har kunskapen och förmågan som behövs för att göra garaget till en del av huset, istället för en främmande kropp som plötsligt tar form vid sidan av huvudbyggnaden. Det man betalar för en arkitekt får man igen i skönhet och funktion, och dessutom i pengar när man senare säljer huset.

Garageportar

Vilken garageport man väljer är av stor vikt för garagets utseende och det samlade intrycket av fastigheten. Det finns många olika typer av garageportar att välja mellan, i Stockholm är den vanligaste typen fortfarande den klassiska vipporten, som öppnas uppåt och inåt. En modernare variant är takskjutporten, som rulla upp som en jalusi, även den uppåt och inåt. En takskjutport med motoriserad öppnings- och stängningsmekanism är den bekvämaste lösningen enligt många bilägare.

Har man en äldre villa eller småhus kan en klassisk slagport vara det bästa alternativet. Slagporten består av två dörrar som öppnas utåt och har ett elegant utseende som höjer det estetiska intrycket. Passar även bra på moderna byggnader.

En garageport bör vara välisolerad, det vanligaste är att de är byggda av stål, ibland med träbeklädnad. En bra garageport håller i ungefär 25-30 år innan den behöver bytas ut.

Ventilation och avlopp

Det är lika bra att dra in el och vatten när man bygger garaget. Även om man bara tänkt använda garaget som just garage, kan det ändå hända att man kommer på andra tankar senare, eller att det lockar husspekulanter om ni senare säljer huset.

Bra ventilation är mycket viktigt i ett garage, då mycket avgaser och kondens från bilen måste vädras ut snabbt. Se därför till att ventilationssystemet blir rätt dimensionerat. Detsamma gäller radiatorer och eventuell luftkonditionering.

Vattenkranar är guld värt om man ska tvätta bilen eller till exempel använder garaget som hobbyrum och vill kunna tvätt av händerna eller skölja av penslar och dylikt.

Till sist

Som man kan se finns det mycket att tänka på när man vill bygga garage, men vårt råd är att lägga ner både tid och pengar på att få det så bra som möjligt från början och inte bara försöka hitta de billigaste lösningarna. Ett garage är en investering och ju mer omtanke och pengar du lägger ner, desto med får du tillbaka. Läs www.garageportarstockholm.se.

22 Dec 2017

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.