Om det är så att ni är en BRF som äger en fastighet med några år på nacken kan det vara svårt att välja fönster. Då vill man förmodligen inte byta till fönster som bryter av för mycket mot det gamla huset och den stil som fastigheten är byggd enligt. Att sätta in stora, fönster i PVC på en fastighet från 1930-talet blir inte det minsta snyggt. Då kanske man vill ha spröjsade fönster, men med moderna funktioner som till exempel integrerade aluminium-och-trä-fönster. Då slipper ni som BRF underhålla fönster och får samtidigt fräscha fönster men i rätt stil med tanke på byggnaden. Vissa fastigheter i storstäderna kan vara K-märkta. Då kanske man inte får byta till vilka fönster som helst. Det går att byta till fönster med moderna funktioner men som ändå passar in i arkitekturen. Byter man till energifönster kan man till och med sänka kostnaderna för uppvärmningen.
Hur gör man då när man ska byta till nya fönster? Har man någon gång förut bytt fönster, är det inte särskilt svårt att göra det själv. Tänk gärna miljövänligt när du gör detta. Det kan finnas de som är villiga att överta gamla fönster. Men oftast vill de ha träkarmarna till fönstren intakta. Det innebär att när du river loss de gamla fönstren, bör du ta loss karmarna försiktigt så att de fortfarande håller ihop. För dem som vill ha de gamla fönstren, vill nog inte behöva beställa nya karmar till fönstren.
Har du sedan fått loss fönster och karmar, bör du plasta för hålet och spika för brädor som går som ett kryss för hålet så att ingen ramlar ur det i misstag. Sedan är det bara att montera fast karmar och fönsterbågar. Tycker du det är svårt kan du anlita ett företag som kommer och monterar fönstren på plats. Det brukar ta cirka två timmar per fönster; att både riva ur det gamla fönstret och montera in det nya fönstret.
Om det är kostnaden per fönster som är det viktigaste är det klassiska två-glas-fönster som är viktigast. De kostar mellan 700-3.500 kronor. Dyrast är energifönster, som kostar mellan 2.000-5.000 kronor. Men med energifönster kan du däremot sänka kostnaderna för uppvärmningen. Energifönster har tre-glas; med ett mellanfönster mellan två glasrutor som sitter i en och samma fönsterbåge. Då har man fyllt utrymmet i mellanglaset med ädelgas som hjälper till att isolera fönstret mot kyla.
Det kostar ungefär mellan 450-650 kronor per timme för att byta fönster. Kan du själv byta dem, kan du sänka priset på arbetskostnaden. Annars har du ju alltid möjligheten att dra av arbetskostnaden på ROT-avdraget. Då kan du dra av som mest 30 procent på din inkomstskatt och som mest 50.000 kronor per person och år.
Om det är fönstrets funktion (förutom att ge möjligheten att se bra ut), kan du välja fönster med unika funktioner. Förutom energi-fönster som sparar energi, kan du välja fönster som är mer eller mindre självtvättande fönster. Det innebär att fönstren har en yta utåt där smutsen utifrån har svårt att fastna. När det sedan regnar, faller smutsen av med regnet.
Du kan välja fönster som är inbrottsskyddade. Det innebär att även om fönstren skulle krossas, splittras de inte vilket gör det omöjligt för inbrottstjuven att ta sig in via fönstret.
Du kan välja vridbara fönster. Då får du fönster som vrider sig runt sin egen axel i nästan 360 grader, vilket underlättar om du behöver tvätta dina fönster.