Då kan du behöva skicka rekommenderat brev

Anledningen till att många skickar ett rekommenderat brev är att man kan försäkra sig om att brevet når den man vill. Detta eftersom det endast kan hämtas ut genom att mottagaren visar upp sin legitimation. Således är ett rekommenderat brev något att föredra när det är viktiga handlingar som skickas.

Så när behöver man egentligen skicka ett rekommenderat brev? Nedan tar vi upp exempel så som vid felanspråk, kanske vid dolda fel i hus, eller viktiga mindre föremål i allmänhet. Se dock till att Posten garanterar värdet på det du skickar – annars kan du gå miste om pengar om felet tappas bort på vägen.

Felanspråk

Är du i en situation där det är möjligt att det hela kan drivas vidare i domstol, är rekommenderat brev att föredra. Ett exempel på det är om du har hitta dolda fel i ett hus du har köpt. Dolda fel i hus är något som, om du uppfyllt din undersökningsplikt, ska betalas av säljaren. Om du har skickat ett korrekt rekommenderat brev med felanspråk, redovisning för när de dolda felen i huset upptäcktes och kostnad för reparationer, underlättar du för dig ifall säljaren skulle hålla sig undan.

Det är tyvärr inte helt ovanligt att säljaren håller sig undan vid sådana här tillfällen. Det här gäller givetvis inte bara dolda fel i hus, utan kan även appliceras på andra situationer där någon ska avkrävas ersättning.

Viktiga mindre föremål

Behöver du posta mindre, men viktiga, föremål kan ett rekommenderat brev vara det som behövs. Till exempel kanske du har hamnat i en tvist med en hyresvärd och behöver skicka nycklar, samt se till att de verkligen hämtas ut?

Det behöver givetvis inte bara handla om tvister. Ett USB-minne med viktig information kan vara skäl nog att skicka rekommenderat. Kort sagt handlar det om att du ska veta med säkerhet att brevet kommer fram till den person det är ämnat. Detta oavsett om det gäller felanspråk vid dolda fel i hus eller en USB-sticka med viktig information.

Se till att Posten garanterar värdet

Ska du skicka ett dyrt föremål via rekommenderat brev gäller det att se till att posten garanterar värdet. Om du till exempel skulle skicka en mobiltelefon med ett värde på 1000 kronor med ett REK 500, skulle du bara ersättas med 500 kronor om något går fel med brevet.

Många har råkat ut just för detta och har i samband med det ofta beklagat sig över dålig information hos posten. Således är det bra att känna till detta på förhand, för visst kan det vara så att du inte får den informationen på plats. Samtidigt är det väldigt få rekommenderade brev som försvinner, men givetvis finns det alltid en risk – oavsett hur liten den är. Är det något ovärderligt som du inte kan göra en kopia på, kan det vara bättre att lämna över den i person än att skicka föremålet i ett rekommenderat brev.

 

21 Sep 2017

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.