Det finns alltid trender som kommer och går i hur vi lever, arbetar och handlar. Något som har skett under en lång period inom arbetslivet är att andelen kontorsytor har minskats när vi har gått från att sitta i egna rum till att sitta i kontorslandskap och nu även till aktivitetsbaserade kontor. Det här har varit en utmaning för fastighetsägarna eftersom de har kvar samma kontorsytor som de vill hyra ut. Det som fortsatt har varit en kassako har varit att göra om lokalerna till gallerior och butikslokaler. En framgångsrik möbelaffär i Stockholm har varit en typisk guldkund för en stor fastighetsägare med centralt belägna lokaler. Även här har en ny trend kommit och frågan är hur fastighetsägarna ska hantera det?
Har du nån gång köpt en möbel på nätet? För fem år sen var det inte allt för många som kunde svara ja på den frågan men idag är det väldigt många fler som har prövat det. Det speciella med just möbler är att man ofta gärna vill sitta i dem eller på annat sätt pröva dem innan de köps hem. Av den anledningen så har till exempel en stor möbelaffär i Stockholm klarat sig väldigt bra under vårt skifte från fysisk handel till e-handel då människor trots allt vill komma till butikerna och uppleva möbeln innan den köps in. Nu har det visat sig att kanske inte alla möbler behöver testas innan man köper dem. Idag skulle en möbelaffär mycket väl kunna ha sängar, soffor och andra möbler, med komfort som viktig del i sitt kundvärde, finnas i en fysisk butik dit kunder kan komma och uppleva produkten. Bord och andra typer av möbler som inte har samma krav på komfort utan mer ska ha rätt storlek och var estetiskt tilltalande skulle kunna säljas helt och hållet digitalt i många fall. I fallet med en möbelaffär i centrala Stockholm så skulle alltså även många av dem kunna minska ner sina butiksytor och digitalisera stora delar av sin affärsverksamhet.
Om nu inte en möbelaffär är guldkunden längre och inte heller de stora tjänstemannaföretagen med alla sina anställda, vem ska då fylla ut alla tomma lokaler i Stockholm? En väg framåt kan vara att hantera bostadsbristen genom att göra om ännu fler lokaler till bostäder. En annan skulle kunna vara att husera fler skolor och offentliga byggnader centralt. Oavsett vilken vägen blir framåt så är det tydligt att fastighetsägarna måste agera för att bibehålla sin lönsamhet. De står inför en utmaning som de inte längre kan blunda för.