Förebygg fukt- och vattenskador med underhåll

Vattenläcka, eller fuktskador är två begrepp som du som fastighetsägare inte vill vara med om. Får du vattenläckor eller fuktskador kan det kosta dig dyrt. Du blir eventuellt tvungen att riva ut allt som har kommit i kontakt med vattnet och som har angripits av fukten. Sedan måste du ersätta allt det med nytt och fräscht material och sedan se till att något liknande inte händer på nytt. Då kan du faktiskt som fastighetsägare förekomma den typen av skador genom ett aktivt underhåll. Är du proaktiv kan du i stället se till att dina hyresgäster, eller om du själv bor i fastigheten som du äger, får en bra standard på boendet.

Är det dags att byta ut stammarna?

Varför inte byta ut stammarna? Eller installera relining? Om du är osäker på hur stammarna; rören och hela VVS-installationerna mår, kan du anlita ett företag som går in med kamera och kontrollerar det. Då kommer de med miniatyrkameror, som de styr med hjälp av en dator och du kan till och med själv vara med så du med egna ögon ser hur det är ställt med rören. Om du då, tillsammans med VVS-företaget ser att det finns en viss risk för rost, eller någon annan skada, bör du kanske byta ut dem, eller lägga in relining-rör.

Rören kan var tillverkare i olika slags material, beroende på när de är installerade. Äldre hus kan har gjutjärnsrör, de kan hålla i mellan 30 till 50 år. Det finns till och med kopparrör som även de håller i 30 till 50 år. Har du en fastighet från 1960- till 1970-talet då kan du ha rör i plast och de håller bara i mellan 20 till 30 år.

Anlita en rörmokare i Uppsala

Bor du i Uppsala kan du välja mellan olika rörmokarfirmor, en snabb sökning på nätet ger för handen att det finns över 400 rörmokare i Uppsala, med omnejd. I det läget kan det kännas lite hopplöst – vilket av 400 rörmokare ska man välja mellan? Det viktigaste är ju att de arbetar nära dig, och att de är certifierade och behöriga att arbeta med VVS-arbeten. Intyg på det ber du om i samband med att du begär om en offert, referenser och samtidigt frågar om de gör kostnadsfria besök på plats för att kunna ge mer exakta offerter.

När du väl har dem på plats och ber dem kontrollera dina rör, märker du om de är seriösa, hur de tänker och om de kan sin sak. Sedan är det bara att köra om allt känns och verkar bra. Är du fortfarande osäker kan du kolla upp företaget på allabolag.se. Det är viktigt att veta att de inte är en dagsslända, som är väck i morgon. Då måste du göra om allt arbete för att hitta en ny rörmokare.

15 Apr 2018

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.