Golvrenovering

Våra golv får utstå ett stort slitage efter dagligt användande. Smuts, märken och skador av möbler gör att golven blir sämre och sämre med åren. Ett vackert golv kan verkligen lyfta hela rummet. På samma sätt som ett slitet golv påverkar helhetsintrycket mycket.

Hela rummet känns slitet och tråkigt. Det finns två alternativ att ta ställning till när det gäller renovering av golv; golvslipning eller nyläggning. Ett massivt trägolv har lång hållbarhet, medan ett golv av mjukare material kan behövas slipas om vart tionde år.

Vad kan man göra med ett slitet golv?

Det är självklart beroende på vad det är för träslag och på hur slitet golvet är. I vissa fall är en omläggning av golvet att föredra. Ett golv får heller inte vara för tunt om det ska gå att slipas om, detta helt enkelt för att golvet ska hålla efter slipningen.

Men i de allra flesta fallen går det utmärkt att göra en noggrann golvslipning för att det ska se ut som nytt. Golvet återfår sin lyster och ursprungliga utseende till en betydligt lägre kostnad än det kostar att lägga ett nytt golv.

Golvslipning - så går det till

När man säkerställt att golvet inte är för tunt och att det går att genomföra en golvslipning finns det ett antal saker att känna till. Ett gammalt golv behöver grundbehandlas genom slipning innan till exempel en ommålning. Ett massivt trägolv av till exempel bok, ask, ek, bok är speciellt lämpade för slipning när de blivit slitna. Det går faktiskt även att slipa betong- och vissa laminatgolv med gott resultat.

Ta hjälp med slipningen

Det är ett ganska tungt och svårt arbete att slipa ett golv om man inte har erfarenhet. Det rekommenderas att ta hjälp av en professionell golvslipare för ett perfekt resultat. Det är också stor risk för att det blir väldigt smutsigt och dammigt.

En erfaren modern golvslipare använder maskiner med ett slutet system vilket gör att det rummet blir helt dammfritt. Efter slipning gör man en noggrann ytbehandling. Det finns många sätt att göra detta. Det går att måla, olja, lacka eller vaxa. Det finns massor med mörkhetsgrader, färger och mönster att välja på.

I och med ROT-avdraget så kan man även dra av 30 % av arbetskostnaden direkt hos golvfirman. Man kan få dra av upp till 50 000 kronor per person och år. Det enda kravet är att man fyllt 18 år och är svensk medborgare.

22 Mar 2019

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.