Håll hög standard på dina lägenheter

Är du fastighetsägare och har ett stort fastighetsbestånd? Då ansvarar du för många lägenheter och det är viktigt att ha bra hyresgäster som är noggranna med att betala hyran i tid. Alla som äger lägenheter som de hyr ut, vet hur viktigt det är att få rätt sorts hyresgäster. Vissa mindre nogräknade fastighetsägare har gjort egna hemmasnickrade listor på hyresgäster de INTE vill ha,  vilket är olagligt. Enligt personuppgiftslagen får man inte samla information om människor med uppgift om deras status, civilstånd eller adress. Man får heller inte neka personer på grund av deras sexuella läggning, härkomst eller etnicitet. Det finns några sådana domar som Diskrimineringsombudsmannen har drivit, då hyresgäster har nekats bostadskontrakt på grund av sin härkomst eller sin etnicitet.

Hyresgäster får inte diskrimineras

Som fastighetsägare är det lätt hänt att man tänker att så länge man äger fastigheterna, har man rätt att göra som man vill, men riktigt så enkelt är det inte. Människor skyddas av lite olika lagar om diskriminering, och det kan vara svårt att neka någon som kan uppfatta det som en kränkning. Det man kan göra är att i stället vara mån om att höja lägenheternas standard, och höja hyrorna i stället. Då får du den typen av hyresgäster som har råd med standarden på lägenheterna. Det blir en win-win-situation. Du får de hyresgästerna som du önskar som har råd med en bättre standard, hyresgästerna får finare standard på sitt boende.

Vad kan du då göra?

Du kan låta renovera lägenheterna. Efter fem år kan de vara i behov att ses över. Många sliter hårt på sina lägenheter. Framför allt kök och badrum behöver regelbunden renovering. De rummen utsätts för stort slitage. Beroende på vilken typ av hyresgäster du har kommer lägenheterna att slitas ut olika snabbt. Hyresgäster med barn, husdjur, som röker eller har en livsstil som nöter på bostaden mer än, säg pensionärer som lever ett stilla och lugnt liv, behöver du renovera ditt bestånd med jämna mellanrum. Höjer du då hyran och låter hyresgästerna betala för den höjda levnadsstandarden får du den typen av hyresgäster som klarar av den högre levnadsstandarden.

Renovera om i dina lägenheter

Vad bör man renovera i första hand? De rum som slits ut snabbast är kök och badrum. Här handlar det om att byta ut vitvarorna, så som spis, frys, kyl, disk- och tvättmaskin och torktumlare. Du kanske vill kakla om badrummen och lägga klinker på badrumsgolven? I De övriga rummen handlar det om att tapetsera och måla om dörrlister. När det kommer till golv gäller det att se över trägolv, slipa om eller lägga nytt. Att golv är bland det som slits ut först, är inte så konstigt. Vi gör ju allt på golvet. Har hyresgästerna barn, husdjur eller liknande slits golven ut först av allt. Ska du som fastighetsägare agera miljövänligt OCH ekonomiskt är en slipning av golven att föredra framför att lägga nya golv. Det kan vara bra att anlita en totalentreprenör då det kommer till golvläggning och slipning. Fortsätt läsa mer här om golvslipning och golvläggare i Stockholm.

20 Mar 2018

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.