Har du butiker som hyr lokaler av dig?

Som fastighetsägare, kan man hyra ut delar av sin fastighet till olika butiker. Om man till exempel äger en fastighet med olika slags bostäder som man hyr ut till hushåll, kan det finnas lokaler som man kanske vill hyra ut till butiker som livar upp bostadsområdet. Att se till att ha olika slags hyresgäster är bra för bostadsområdet. Har man flera butiker, till exempel på bottenplan, vilket är en förutsättning för de flesta butiker, att kunderna ska kunna gå in på bottenplanet, vill butikerna säkerligen när butiken håller stängt, ha ett fullgott inbrottsskydd.

Larm

De flesta butiker bör absolut ha något slags larm för att de ska vara inbrottsskyddade. Ett larm är bra på så sätt att det stressar inbrottstjuven och påkallar uppmärksamheten i omgivningen på att något är på gång och händer. Grannar och andra kan få syn på inbrottstjuvarna när larmet är igång. Det brukar alltid vara avskräckande och bra att ha ett larm. Dessutom bör man med skyltar visa att man har larm i byggnaden.

Väktarbolag

Den som är särskilt orolig för inbrott bör även anlita ett väktarbolag som patrullerar kring butiken med jämna mellanrum. Alternativt att larmet är aktiverat till något väktarbolag som rycker ut när larmet går. Nackdelen med det larmet är att det alltid tar väktarbolag mellan 5-10 minuter innan de är på plats vilket ger inrbottstjuvarna möjlighet att flyt från området. Däremot kan larmet och väktarna avbryta ett inbrott så att tjuvarna inte hinner sno så mycket inna de ger asig av från platsen.

Grannsamverkan

Nästan lika bra som ett väktarbolag är, som avbrott mot inbrottsförsöket är grannar som rycker ut om det händer något. De flesta grannar hinner komma till en larmad plats innan 5-10 minuter har gått innan väktarna hinner dit. Dessutom är det en effektiv och avskräckande sak att grannarna ser om varandras hus och själva går i grannområdet om det skulle hända något. Aktiva grannar är bland det bästa mot inbrott.

Gallergrindar

Gallergrindar för ytterdörrar, altandörrar och balkongdörrar är bland det mest effektiva skyddet mot inbrott. De är så pass effektiva att försäkringsbolagen räknar med lägre risk för inbrott och sänker din hemförsäkringspremie om du låter installera gallergrind för din ytterdörr. De flesta gallergrindar och dörrar är ju endast effektiva när de låsta. Därför är låset den svaga länken när det kommer till både gallergrindar och dörrar. Då kan man, om man vill, förstärka låset med ett cylinderlås. Här kan du läsa mer om gallergrindar och säkerhet: http://www.gallergrindar.net.

29 Oct 2018

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.