Hur ofta bör man byta fönster?

Hur ofta eller sällan man måste byta fönster på en fastighet beror helt på vad det är för slags fastighet som man äger, vad för slags fönster som fastigheten har och var fastigheten finns någonstans. Många tänker mest på att fönster blir smutsiga av avgaserna i en storstad, men faktum är att även fönster i stort blir slitna av föroreningar. Beroende på hur sura och hur många gifter som finns i avgaserna desto större påverkan blir det på fönster, fönsterkarmar och fönsterbågar. Det mesta materialet påverkas av bilarnas avgaser, industrins utsläpp och så vidare. Även om man har underhållsfria fönster, påverkas de av avgaser och utsläpp. Så är det. Hur lång tid det tar för fönster att bli fula och slitna beror på vad de är gjorda av för slags material.

Fönster har en lång hållbarhetstid

Generellt sett när det kommer till fönster har de en lång hållbarhetstid. Vissa mer än 50 år. Allt beror på kvaliteten på fönster. Vet du med dig att det inte har bytts fönster i dina fastigheter under de senaste 30 åren, bör man alltid inspektera fönster för att se om de behöver bytas ut. Ser man till exempel imma på fönster, att det blir (vackra) isstjärnor på vintern på fönster, att det blir svårt att stänga eller öppna dem eller att det blir något annta problem med dem, bör de alla bytas ut. Då är det dags att byta fönster.

Fina funktioner på fönster numera

Man kan välja nya och olika funktioner på fönster numera. Det kan vara inåtgående, utåtgående fönster, underhållsfria fönster, energifönster och (nästan) självtvättande fönster. Det finns olika slags fönsterbågar på fönster, där man kan välja sådana som är lättare att tvätta, som man kan snurra och slipper att använda utrymmet inåt rummet, eller slipper hänga utanför fönstret och riskera liv och lem bara för nytvättade fönster.

Energifönster – fönster som sparar uppvärmningskostnader.

Underhållsfria fönster – fönster som är tillverkade av aluminium på utsidan och träkarmar inåt.

PVC fönster – plastfönster som inte heller kräver underhåll.

Nästan självtvättande fönster – detta är fönster som har en yta utåt där det inte fastnar smuts. När det sedan regnar, faller smutsen bort med regnet.

Vridbara fönster – har en fönsterbåge som man kan snurra, och slipper rensa ytan som fönstret hade tagit i anspråk inåt i rummet, eller utåt.

Anlita företag för fönsterbyte

Varför inte anlita ett företag med erfarenhet och som är specialister på fönster, som har bra priser och som bryr sig om sina kunder? Rådfrågar du dem om fönster, kan de svara på alla dina frågor. De kommer och monterar dem på plats. Det spelar ingen roll var i landet som du bor, de kommer ändå till ditt hem och monterar dem.

24 Sep 2018

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.