Att äga en fastighet är en stabil investering, en tillgång som stadigt växer och som egentligen inte innebär något större risktagande. Den fastighetsägare som drömmer om en snabbare tillväxt på sina besparingar kan därför ibland lockas av värdepappersmarknaden. Det är heller inte ovanligt att människor som äger fastigheter redan har erfarenhet av att handla med aktier och fonder och andra former av finansiella instrument. Det som i så fall är nytt för den som åter vill börja handla med värdepapper är bland annat kravet på LEI-kod.
En LEI-kod är ett identifieringsnummer som alla som genomför en transaktion av värdepapper måste ange. LEI-koderna identifierar parterna i en transaktion och finns med i den transaktionsrapport som skickas in till berörda myndigheter (i Sverige Finansinspektionen) vid varje transaktion som görs av värdepapper.
Syftet med LEI-koder, eller LEI-nummer som de också kallas, är att finansmarknaden ska bli mer överblickbar för myndigheterna och också att skydda de som handlar med värdepapper. Genom att marknaden för finansiella instrument blir mer transparent kan man undvika eller i alla fall lättare upptäcka oegentligheter och fusk på värdepappersmarknaden. LEI är globalt och initierades av G20-länderna 2014. Sedan 3 januari 2018 krävs att alla företag som handlar med värdepapper kan identifiera sig med en unik LEI-kod, som fungerar som företagets pass på värdepappersmarknaden.
Det företag eller fastighetsägare som vill kunna handla med aktier måste först registrera sig hos ett företag som säljer LEI-koder. För det handlar om att köpa, dels kostar registreringen pengar och därefter betalar man en årlig underhållsavgift för LEI-koden. Leverantörer finns över hela världen och de skiljer sig alla åt vad gäller underhållsavgift, men också i fråga om hur mycket service de erbjuder sina kunder.
En fastighetsägare i Sverige kan med fördel vända sig till någon av de nordiska leverantörer som finns och som kommunicerar på svenska. Det först man gör är att registrera sig som kund hos företaget och betala en registreringsavgift. Därefter får man fylla i ett protokoll och svara på frågor om företaget. Det tar sedan mellan en och två veckor att få sin LEI-kod och när man fått den är det fritt fram att börja handla med värdepapper på den globala finansmarknaden.
LEI-koden ska sedan anges när man rapporterar in transaktioner till Finansinspektionen, något som måste ske vid varje transaktion. Genom att alla som handlar med värdepapper måste ange sin LEI-kod kan Finansinspektionen och myndigheter i andra länder lättare identifiera parterna i alla genomförda transaktioner och dessutom lättare samarbeta och dela information kring vilka företag som varit inblandade i varje given transaktion, något som innan LEI var betydligt svårare. LEI skapar helt enkelt en mer överblickbar och tryggare finansmarknad.
Allt du som fastighetsägare alltså måste göra om du vill ge dig in i, eller göra comeback inom, handeln med finansiella instrument är att registrera dig hos en LEI-leverantör och få din LEI-kod. Det är inte det minsta krångligt, samtidigt som det medför att du kan känna dig tryggare med att allt går rätt till när du sedan utför handel med finansiella instrument. Lycka till!