Låt inte fastigheten förfalla!

Alldeles får många fastighetsägare låter sina fastigheter förfalla. De struntar i sina dem och de struntar i hyresgästerna. Ofta ser man riktigt smutsiga trapphus i olika hyreslägenheter. Ändå kostar hyreslägenheter varej månad i hyra, relativt mycket i storstadsområden. Det kan finnas hål och färg som flagnar i trapphus. Inne i lägenheterna kan fönstren vara slitna, färgen flagnar, ventilerna har sett bättre dagar. Golven är slitna och vedervärdiga och rummens tapeter är slitna. Vill hyresgästen ha bättre standard får hen betala den renoveringen själv vilket är helt fel, eftersom inta sådan kostnader tillfaller hyresgästen den dagen han eller hon vill flytta. Det tillfaller endast fastighetsägaren.

Hyresgästern har inget som lockar att stanna

Det gör att hyresgästen inte har några incitament att stanna kvar, eller låta renovera sin bostad. Man kan ju undra vad hyreskostnaden går. Säg att en fastighetsägare får in cirka 6.000 kronor för en enda bostad på tre rum och kök, och att samma ägare äger 6.000 kronor i 600 fastigheter. Det blir 36.000.000 kronor per månad och 432 miljoner kronor per år. Att dessa pengar inte skulle kunna räcka till att låta fastighetens lägenheter renoveras vart femte år, är ganska otroligt.

Många fastighetsägare låter renovera hyreslägenheternas golv först vart tjugonde eller femtonde år, om ens då. Ett golv blir väldigt slitet. Där går människor med skorna på, möbler dras fram och tillbaka. Barnen leker med sina hårda leksaker på golvet och så vidare. Särskilt gamla trägolv behöver slipas vart tionde år om det ska hållas rent och fräscht. Har man en ekparkett, till exempel, behöver det underhållas med regelbundenhet. Mjuka trägolv såsom furu eller al, blir visserligen smutsiga lätt, men kräver inte lika ofta underhåll.

Man bör slipa om golv vart tionde år

Idag går de flesta golv att slipa, oavsett material. Så går även plast och laminat att slipa med gott resultat. Ska golvet bli rätt slipat krävs det att någon som är erfaren slipar det. Det gäller att man känner till hur slipmaskinen fungerar och hur man slipar på rätt sätt. När man väl har slipat färdigt golvet bör man behandla det med rätt sorts ytbehandling. Gör man det på rätt sätt förlänger man golvets hållbarhet med flera år. Golvet får en snygg yta och klarar ännu några års slitage. Många skaffar nytt golv alldeles för lättvindigt. Att istället slipa och behandla golvet är mycket mer miljövänligt.

Inte svårt få tag i golvslipning

Det är inte svårt att få tag i företag som slipar golv. Bara i Göteborg finns det mer än 10-tal företag som arbetar med golvslipning, och ännu fler som lägger nya golv. Om du googlar golvslipning Göteborg, eller en annan ort, där du bor, får du flera förslag på företag som arbetar med golsvlipning. Då kan du få tag i en goilvslipare. Be om offert och referenser och be dem besöka ditt hem för en golsvlipning. Då vet du lite mer vad du får för pengarna.

8 Apr 2018

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.