Mät fukten i källaren innan renovering

Misstänker du fukt i din källare? Eller står du inför en totalrenovering av ditt hus och undrar vad som behöver göras åt huset grund? I så fall har du förstås behov av fakta och det får du genom att mäta fuktigheten i din källare.

Eftersom husets källare ligger under markytan finns det alltid naturlig fukt runt omkring huset. Den fukten vill gärna tränga in genom väggarna. Det är starka krafter du har att göra med! Men med rätt metoder, material och bra kompetens går det att göra en lyckad källarrenovering i Uppsala och få en torr källare resten av ditt husliv.

“Svamp och mögel trivs i fukt. För att hålla ditt hus fritt från angrepp måste du se till att källaren är så pass torr att mögel och svamp inte trivs”

Vanligt med mögel och svamp

Har du tänkt bygga rum i din källare? För att inreda en källare måste du tänka annorlunda än i rummen ovan jord. Trä och andra organiska material suger åt sig fukt och det är lätt att få problem med rötsvamp och mögel. Att svamp och mögel trivs i fukt är helt naturligt och för att hålla ditt hus fritt från angrepp måste du se till att källaren är så pass torr att mögel och hussvamp inte får fäste. Om du redan har problem med det, ska du förstås sanera och sedan ändra förhållandena i din källare. Om luften blir torrare gör det att möjligheterna för mögel och svampi din källare försvinner.

Enkel koll du kan göra själv

Om du har problem med fukt i källaren är det klokt att ta hjälp av proffs så att åtgärderna blir fackmannamässigt gjorda. Men bara för att få en fingervisning finns ett test du själv lätt kan göra för att kolla hur pass fuktigt ditt källargolv är.

Lägg en bit mjuk plast direkt mot golvet, ett stycke som är i alla fall 1x1 meter i fyrkant. Det kan vara en bit presenning eller en bit byggplast. Nu förhindrar du att eventuell fukt kan dunsta bort naturligt och har du fukt i golvet lär det synas under plasten efter ett tag.

Låt plastbiten ligga ett dygn och kolla hur det ser ut sen. Under tiden kan du gå och tjuvkika ett par gånger. Det här enkla testet ger dig en uppfattning om hur snabbt fukt tränger fram ur golvet.

Låt ett proffs sköta jobbet

När du ser att du har problem bör du mäta med effektiva metoder och låt en fackman sköta jobbet. Den du anlitar kommer troligen använda ett par olika begrepp kring luftfuktighet som är bra att förstå.

Dels finns begreppet relativ luftfuktighet och dels pratar man om absolut luftfuktighet. Den senare visar hur många gram vätska det finns i en bestämd volym luft. Alltså hur mycket av luftens volym som består av vatten.

Relativa luftfuktigheten visar i procent hur pass mättad din källarluft är av fukt i en viss temperatur. Det här är ett värde som ändras när temperaturen ändras.

Värme bra mot fukt

Luftfuktigheten ska gärna ligga runt 50 procent. Vid högre luftfuktighet, till exempel 80 procent finns risk för mögel och svamp. Har du uppemot 100 procents luftfuktighet i din källare kommer du märka av kondens.

Om du har fönster i källaren ser du troligen vattendroppar på fönstren, på samma sätt som du kan se vatten på insidan av bilrutorna ruggiga vinterdagar innan bilens luftkonditionering kommit igång. Droppar på insidan av källarfönstret är ett mycket dåligt tecken.

Värme bär upp fuktighet bättre än kyla så genom att ändra temperaturen kan du också få bot på problemen med fukt i din källare.

19 Feb 2019

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.