Mer miljövänligt med relining

Har man ett stort bestånd med fastigheter kan ett stambyte vara nog så kostsamt. Vet man om att rören i beståndet är gamla, bör man kontrollera deras status. Efter tjugo år bör man se till att de inte är skadade av rost. Har man läckande rör förstår så gott som alla att de måste underhållas. Tycker man att att det är ett för stort projekt att riva ut badrum i hela fastigheten. När man river ut inredningen och är tvungen att renovera hela badrum i många hushåll drabbas hyresgästerna eller bostadsrättsägarna under flera månader då de inte kan använda bostadens kök och badrum. Funderar man som fastighetsägare om rören har en bra status, bör man kontrollera rören.

Billigare med relining

Det är inte ett lika stort projekt att endast se över sina rör, som att byta ut hela stammarna. Anlitar du då ett certifierat VVS-företag, kommer de först ut med kameror och inspekterar statusen på fastighetens stammar. Då kan de se hur det står till med dem. Ser du då på så sätt att du har fina stammar men där vattnet ändå tar smak av att rören har några år på nacken kan du istället låte dem göra en relining, eller en rörinfodring. Som du kan ske känner till, innebär rörinfodring att man lägger en hinna inuti rören som förnyar och förlänger rörens hållbarhet. Att genomföra en rörinfodring, eller en relining är en utmärkt service för dem som bor i huset.

I Stockholm finns företag som gör rörinfodringar

Genom att göra en rörinfodring, påverkar det inte hyresgästerna eller bostadsrättsägarna inte på något nämnvärt sätt. Inte mer än att man under några dagar måste stänga av vattnet. Man slipper riva upp golv, man slipper renovera om badrum och kök. I stället använder man ett armerat foderrör som installeras i de gamla rören med hjälp av tryckluft. Sedan härdar man det. Gör man det, slipper man skarvarna i de gamla rören och får en stark hinna i rören som dels ger ett fräschare vatten och som förhindrar rören att rosta. Då får du rör som håller i minst 30 år framöver.

Det är miljövänligt

Att vi alla ska agera mer miljövänligt är väl känt. Byter man ut rören och installerar nya, tär det mycket mer på miljön än att återanvända dem. Att tillverka nya rör, lägga in nya klinker och kakel och ny badrums- och köksinredning innebär ett högre tryck på tillverkningsindustrin. Allt detta är väl känt och ingen nyhet. Vi behöver därför börja i högre grad att göra det som maximalt är bättre och som sparar på jordens resurser. Fortsätt läsa här om ett certifierat VVS-företag som utför relining i Stockholm: reliningstockholm.se

16 Feb 2018

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.