När det är dags måla om taket

Är det dags att renovera om taket? Har du ett tillräckligt bra underlag på taket, kan det räcka med en takmålning. Säg att du har ett plåttak med flera decenniers garanti, då räcker det med att måla om taket. Det finns plåtfärg som är så pass bra och skyddande och ser till att taket håller för mycket lång tid till.

Taket på ett hus är ju den delen av huset som tar emot det mest när det kommer till väder och vind. Regnar det in genom taket, då är huset verkligen i fara. Har man ett läckande tak, riskerar hela taket att skada hela husets konstruktion. Då måste man riva upp den del av taket som släpper genom fukt och vatten och torka det. Först när det är torrt kan man lägga på nytt och fräscht material.

Man kan måla om allra flest taksorter

De flesta material som man lägger tak, med, kan man faktiskt måla om. Om man vill det. Det är ju så viktigt att tänka långsiktigt och inte slösa med de material som vi har. Varje nytt tak som man river ut och ersätter med nytt material, slösar otroligt mycket på energi och jordens resurser. Så ska man vara vuxen och ta ansvar för jorden och det som vi får från vår egen planet, så bör man tänka på hur man kan återanvända det som redan finns. Bästa sättet att göra det på, är att endast använda sig av material med hög kvalitet. Sedan bör man måla om och renovera det hållbara material som man har. Så även om man skulle välja tegelpannor till sitt tak, plåt, betongpannor eller liknande, så kan man måla om det. Men har man ett papptak, är det ingen idé att måla om det, då det är material som inte håller särskilt länge. Skulle man måla om det, så behöver man ändå byta ut det efter 15-20 år.

Anlita duktiga takläggare för renovering

Det är bäst om man får tag i duktiga takläggare för sin takrenovering, eller takmålning. Det gäller att man anlitar ett takbolag som är erfarna och som kan se om det finns brister på taket. Då kan man behöva renovera det, laga det, innan man målar om det. Målar man bara om ett tak som egentligen läcker, har man inte åtgädat felet, utan bara målat om ytan men har ett ruttet tak under. Därför bör man anlita en byggfirma som är vana att kunna inspektera att taket håller i många år till. Läs mer om takmålning på: https://www.takmålning.net.

7 Jan 2020

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.