När du behöver göra om taket

Nu när värmen kommit så blir det tydligt hur taket mår efter vintern. Det är viktigt att undersöka taket med jämna mellanrum. Man kan göra en del själv bara genom att leta efter skador, rost och sneda takpannor. Sneda takpannor är bara att sätta på plats och trasiga måste bytas ut, men när det gäller hårt slitna och skadade tak måste man kontaka ett proffs på takrenovering.

 

Taken får utstå mycket slitage dygnet runt år efter år i vårt nordiska tuffa klimat. Höstens stormar och regnoväder, vinterns kyla och snö och högsommarens hetta sol. Plåttaken riskerar att börja rosta, framför allt i skarvar och liknande. Även tegeltak eller papptak har ofta plåtdetaljer bland annat på skorstenar och taknockar. Trähus har ofta tegeltak där pannorna kan skadas och det gör att vatten och fukt tar sig in i undertaket och ibland ner i huset. Fukt och vattenskador är dyra historier och det är inte alltid det täcks av försäkringen. Det rekommenderas att kontrollera villkoren hos det egna försäkringsbolaget. 

Grundlig besiktning av taket

När man kontaktar en takläggare börjar de alltid med att noga se över taket både ut och invändigt för att säkerställa dess status och för att kunna vidta rätt åtgärder. En inledande besiktning är oftast konstnadsfritt hos seriösa takläggare. Det är viktigt att hitta brister och åtgärda dessa omgående för att slippa dyra och trista fuktsaneringar som tränger ner i taket och längs väggarna i bostaden. Man letar främst efter trasiga pannor, skarvar och rostangrepp. Man måste också vara försiktig med mossa och växtlighet som samlar vatten och fukt. 

 

Enklare skador och brister löser takläggaren genom renovering, men fastslås det att taket inte är lönt att renovera så behövs troligen ett helt nytt tak.

Takrenovering

En korrekt fackmannamässigt utförd takrenovering är en ren investering för framtiden, och är en försäkring att taket kommer att hålla tätt under minjst 10 år. Men det gäller att hitta en pålitlig och seriös takläggare. Fall inte för frestelsen att anlita svart arbetskraft för att det är billigare. Exemplen är många på dåligt utförda takarbeten med stora problem till följd. Det kommer heller inte att godkännas av försäkringsbolagen.

ROT-avdrag

Hos vanliga seriösa takfirmor kan du dessutom använda ROT-avdraget på takarbeten. Det innebär att man endast betalar 70 % av arbetskostnaden. Man får dra av upp till 50 000 :- per person och år. Det innebär dubbla summan om man är 3 vuxna (över 18 år) i hushållet.

22 May 2019

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.