När du behöver nytt tak

Är det dags för ett nytt tak på huset? Att ha ett äldre tak på sin fastighet är alltid riskabelt. Rätt vad det är så regnar det in. Och då är det egentligen för sent för att skaffa sig ett nytt tak.

Försäkringsbolagen har tröttnat på droppande tak. De vill helst inte alls betala ut någon ersättning för droppande tak, så det är bäst att läsa försäkringsbrevet grundligt. Även det finstilta. Så innan det börjar droppa är det bäst att se över sitt tak och lägga på ett nytt tak innan skadan är skedd. Varför inte skaffa sig ett nytt plåttak? Plåten som plåtslagaren lägger, om det är en plåt med hög kvalitet, vill säga, bör hålla i minst 50 år. Det är den garanti som plåtslagare brukar ge på sina plåttak.

Plåttak med hög estetik

Plåten som materialval på nya tak har varit mycket underskattat. Plåt är ett bra materialval och är numera inte så fula. Vill man kan man skaffa plåt som ser ut som tegelpannor. Då är plåten falsad för det utseendet. Den har både kapillärbrytande rill och kant för att den ska vara lätt att lägga. Man kan även välja ett tak med en "kontinental" profil som ger ett tak med ett utseende av en centraleuropisk karaktär. Det finns takplåt med en slät profilbotten och 0,6 millimeter höga borgar som även de är till för att det ska vara lätta att montera. Har man ett stort tak kan man välja en slags plåttak med stark plåt.

Rådfråga en plåtslagare för bäst resultat

Känner man sig osäker på vilket man bör välja kan man alltid rådfråga en leverantör av plåttak, som då kan komma ut och titta på fastigheten och sedan ge råd om bästa val för just ditt plåttak. Det finns plåttak som inte kräver så stor arbetsinsats och som är lätta, och fungerar lite som ett klickgolv; man klickar på de olika delarna och fäster skruven gneom att klicka på nästa plåt över den man just har lagt.

Billigare med plåttak

Förutom lättheten att lägga ett plåttak själv, om man önskar det, kan man få ner kostnaderna genom att välja ett plåttak. Beroende på storleken på taket och vinkel kan man få ner kostnaderna för ett nytt tak. Dessutom är det mycket enkelt att både tvätta och måla om ett plåttak, vilket förlänger hållbarheten i taket. När man lägger nytt tak, bör man även tänka på säkerheten och även installera takstegar, nockfästen och ankarfästen på taket.

6 Sep 2019

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.