Omvandla hyresfastigheten till bostadsrätter

Det har blivit allt vanligare att de som hyr sin bostad önskar köpa den. Marknadens låga räntor ger attraktiva lån och det lönar sig nästan alltid att köpa som ett skydd mot stigande hyror.

 

Äger du själv din bostad betalar du i regel mindre och mindre för varje år. Om du passar på att amortera extra nu när räntorna är låga kan du delvis skydda dig mot att räntorna stiger senare.

 

 

Att äga sin egen bostad ger även rätt till förmånliga skatteavdrag - inte enbart direkt på lånekostnaderna utan även i form av ROT-avdrag när du vill renovera. Kort sagt, det finns många fördelar med en bostadsrätt gentemot en hyresrätt.

 

Så hur går man tillväga för att omvandla sin bostad från en hyresrätt till en bostadsrätt? Tips nummer ett är att höra efter bland grannarna om det finns fler som är intresserade av denna lösning. Det är i regel enklare att omvandla en hel fastighet till bostadsrätter än att dela upp det så att vissa lägenheter är bostadsrätter och andra förblir hyresrätter, även om det går.

 

Efter att intresset har kontrollerats rekommenderas att ni tar kontakt med en mäklare Östermalm eller den del där ni bor i Stockholm för att få mer information om hur processen går till. En bra mäklare kan hjälpa er med att räkna fram hur mycket bostäderna är värda och att ta fram ett anbud som kan presenteras för hyresvärden. Det kan dock behövas vissa förhandlingar då ju hyresvärden går miste om framtida vinster.

 

När förslaget väl har godkänts kan ni gå vidare med nästa steg som är att kontakta en bank för att få information om hur lån kan beviljas. Det brukar i regel gå enkelt då de boende vanligtvis har betalat med i hyra (och ju redan har bevisat att de klarar den ekonomiska belastningen) än vad de kommer att betala i ränta och amorteringar på sina lån.

 

Mäklaren eller banken kan även förmedla de juridiska kontakter som behövs för att grunda en bostadsrättsförening. En sådan är obligatorisk för att ni ska kunna köpa era bostäder.

 

När processen väl är färdig är du ägare till din egen lägenhet och har förhoppningsvis fått en markant bättre boendeekonomi på köpet. Lycka till!

6 Oct 2017

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.