Så kan du också bli fastighetsägare

Är det krångligt att bli fastighetsägare? Det är en del som kan tycka så. Det kan vara en hel del som är annorlunda för dem som blir fastighetsägare från att endast ha varit hyresgäster. Att vara hyresgäst i en flerfamiljsfastighet kan kännas bekymmersfritt. Om man har problem med vattnet, avloppet eller värmen, så kan man ringa sin hyresvärd. I bästa fall kommer de och åtgärdar problemet. Om det inte är någon bra hyresvärd, bryr de sig inte om din önskan om att få igång vattnet, avloppet eller värmen. Som bostadsrättsägare däremot måste du lösa de problemen på egen hand. Det kan innebära att du behöver ha ett sparande som du kan ta av ifall något skulle hända, som du kan behöva finansiera om eller när det händer.

Anlita hjälp om det är krångligt med ombildningen

Att ombilda hyreslägenheter till bostadsrättslägenheter kan vara en krånglig affär. Saker som till exempel kan vara krångliga att handskas med är frågor om ny ekonomi, bildandet av en ekonomisk förening, skapa stadgar, bilda en styrelse och helt enkelt bli ansvarig för driften av hela fastigheten. Som tur är, finns det hjälp som man kan få.

Man kan anlita en ombildningskonsult som hjälper till med hela ombildningen, från det att man ska fråga om hyresgästerna vill köpa sina lägenheter, till bildandet av ekonomisk förening och stadgebildande till att styrelsen anställer en fastighetsförvaltare som sköter hela driften av fastigheten. Som medlem i den ekonomiska föreningen, behöver man i så fall inte bekymra sig om något som har med ombildningen att göra. Man anlitar ombildningskonsulten och sedan behöver man inte bekymra sig för något. Sedan, som kund, kommer man in i situationen först när hela affären är klar.

Ekonomiskt att köpa sin hyresrätt

Det är en ekonomisk fördel att köpa sin hyresrätt, än att fortsätta betala in hyror till en hyresvärd. Bestämmer du dig för att köpa din egen lägenhet som du hyr i dagsläget, får du köpa den för 65-75 procent av marknadsvärdet. Det är heller inte svårt att få ett banklån för att kunna ombilda din hyresrätt till en bostadsrättslägenhet. En ombildningskonsult kan hjälpa till med både banklåneansökan och bildandet av en ny styrelse till att sjösätta omhändertagandet av driften av fastigheten. Det är många nya beslut som måste tas, en lång process innan allt är klart. En ombildningskonsult kan de olika stegen och vet hur man ska gå till väga för att allt ska skötas på rätt sätt. Här kan du läsa mer: http://www.ombildningskonsultstockholm.se.

1 Jan 2019

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.