Så kan du renovera på miljövänligt sätt

Du vet väl att vi alla, både villaägare, bostadsägare och radhusägare bör göra allt vi kan för att vara så miljövänliga vi bara kan? Det innebär att om vi har möjlighet att välja mellan två olika val, att alltid välja det miljövänliga alternativet. Så om vi ska renovera bostaden, lägenheten, villan eller radhuset, bör vi alltid välja det miljövänliga alternativet – om det bara går. Det bästa och mest miljövänliga alternativet är att alltid välja att återanvända material, eller återvinna gammalt material.

Återanvänd gamla tegelpannor

Har man till exempel ett tak som har tegelpannor kan du alltid ta ner tegelpannorna, putsa dem och återanvända dem. Då byter du ut läkten, underlaget och ser över takstolarna. Har du taket gjort i papp, finns det inte så mycket annat att göra än att lägga på ny papp på det gamla papptaket. Kom ihåg att du bör lägga på ny papp minst vart 20:e år. Har du ett tak gjort av plåt, kan du måla om det. Egentligen kan du måla om alla tak, om du så önskar. Genom att måla om det, ser du till att förlänga hållbarheten på ditt tak, men innan du målar om dem bör du se efter så att hela yttertaket är helt, att det inte finns sprickor på det eller grus. Om det finns grus på ditt tak, visar det på att någon del av taket är sönder. Då bör du identifiera skadan och laga den innan du målar om.

Se över underlaget, läkten och takstolar

Oftare än vart 20:e år bör du se över underlaget, läkten och takstolarna. Även om själva yttertaket håller tätt, kan alltså isoleringen av undertalet, läkten eller takstolarna gå sönder. Och då regnar det in även om själva yttertaket skulle vara helt. Känner du att det luktar mögligt när du är uppe på vinden? Om så är fallet, bör du absolut ta ner yttertaket och lägga på nytt underlag, läkt och samtidigt se över takstolarna. Har underlaget ny färg är det också tecken på att det regnar in. Om du råkar få grus i hängrännor är det också tecken på att det är hål i taket och någon tegelpanna är sönder. Då bör de delarna bytas ut.

Anlita proffsen till takrenoveringen

Om du söker efter en professionell takläggare, och inte känner till någon som arbetar nära dig, kan du alltid googla "takläggare Bromma" om du bor i Bromma. Annars skriver du in den ort där du bor. Här kan du få tag i en som arbetar som takläggare i Bromma på: http://www.takläggarebromma.se.

9 Feb 2019

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.