Så mycket kostar det att låta renovera inredningen

Snart är det dags att planera årets ommålning av huset. Här tänker vi inte bara på trähus. Även husägare som byggt en fasad i eternitplattor och tegel kan mycket väl måla om sina hus. Att måla om sin fasad gör mycket för hela huset. Dessutom är det nödvändigt när det kommer till trähus. För att träpanelen ska hålla i många år framöver behöver huset målas om minst vart femte år. Även om man inte på samma sätt som med trähus, behöver måla om hus med eternitplattor eller tegel, eller rapp, får huset en enorm fräschet när man målar om hela huset. Det är som att få ett nytt hus. Kom bara ihåg att ansöka om bygglov om du ändrar färgen på huset.

Vilken färg önskas

Så vilken färg önskar ni huset i? Det enklaste är ju att bara måla om i den befintliga färgen, men ibland vill man göra om hela huset och välja en helt ny färg. Stora hus ser större ut i en ljus nyans, små hus ser mindre ut i en mörk kulör. En intressant sak är ju att låta byggnadsvård spela in i val av färg till huset. Då kan man som husägare ta reda på vad som var populärt under den tidsepok som huset byggdes i. Har du till exempel ett hus byggt under 1930-talet, hade man en stor italiensk vurm då det kom till hus. Många hus som byggdes denna tid lät måla sina hus i vitt, grönt och rött. Sekelskifteshus gick ofta i en ljust gul nyans, hus från 1800-talet i faluröd färg med vita knutar och så vidare. Funkishus gick i vitt. Det lyfter ett hus att återfå den färg som det var tänkt i men i ny färg. Prova och du kommer att se att huset blir som nytt igen.

Beräkna kostnaden att få det målat

Så vad kommer det hela att kosta? Mycket beror dels på var i landet du bor. Bor du i någon av våra tre största orter; Stockholm, Göteborg och Malmö, är priserna dyrare än på andra ställen i Sverige. Billigast är det på landsbygden. En annan faktor som avgör priset är storleken på huset; ju större desto dyrare förstås. Även om mer än fasaden ska målas om, som fönster, som är tidskrävande. Har inte fönstren målats om inom det senaste året, blir det ett stort stilbrott om bara fasaden målas om, men inte fönstren.

Så mycket kostar det

Anlitar ni en målare kan ni gott och väl räkna med ett timpris på mellan 300-600 kronor, inklusive moms och innan ROT-avdraget. Låt säga att ni har ett mellanstort hus, får ni totalt räkna med 40 arbetstimmar och hamnar då på en arbetskostnad på cirka 15.000 till 20.000 kronor, materialkostnader på mellan 5.000 till 7.000 kronor och målarnas resekostnad på, säg en 1.000 kronor. Kom ihåg att ROT-avdragen kan halvera kostnaden, eller som mest 30 procent och som mest 50.000 kronor per år och person som äger huset. Är ni fler som äger huset, får var och en göra egna avdrag på skatten, vilket sänker kostnaden betydligt.

18 Feb 2018

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.