Se över elsäkerheten i gamla fastigheter

Vet du om att du har ett äldre hus, säg från 1950- eller 1960-talet bör du ser över alla eluttag i fastigheten. Det kan finnas en hel del säkerhetsrisker, om du inte har bytt ut alla gamla uttag. Till exempel kan man få strömförande diskbänkar om man har anslutit en brödrost i ett gammalt och ojordat uttag i köket. Är det ett gammalt uttag, som har en koppling till en jordad sladd, bryter inte säkringen om det skulle uppstå något fel på brödrosten. Då kan både brödrosten och det som finns nära, på eller under brödrosten strömförande och de som bor där kan få riktigt otäcka elchocker.

Andra säkerhetsrisker är om någon har dragit el med ojordade sladdar till något aggregat i fuktig miljö, som i badrum, eller kök. Har man kopplat ett aggregat med en ojordad sladd och det blir fuktigt i köket eller i badrummet kan aggregaten bli strömförande i värsta fall. Det är därför man inte ska lämna kvar ojordade uttag i någon fastighet. Alla uttag bör snarast brytas ut mot jordade sådana.

Elektricitet är en stark kraft

Många tänker inte på att elektriciteten innebär en viss fara. Elektricitet ska alltid skyddas av rätt skyddsmaterial; bland annat av gummi – och vara installerat på rätt sätt. Även om uttagen blir lösa och hänger utanför väggen, för att hyresgästerna, eller bostadsrättsägarna har råkat skuffa möbler eller andra tunga saker på uttagen som har rubbat dem, bör de genast åtgärdas av behöriga elektriker. Läs mer om elektriker i Uppsala på denna site: elektrikeruppsala.nu.

Skaffa ett digitalt proppskåp

Har man  ett gammalt proppskåp kan man även installera en digital lösning på  proppskåpet. Man kan exempelvis bryta strömmen av flera olika anledningar. På företaget Maneto Labs, som till och med har blivit omskrivna  i ansedda magasinet The Economist. Där beskrivs företaget som en nytänkare inom elektricitet och proppskåp.

Som exempel nämns att man via sin smartphone kan välja att bryta elen. Man kanske vill höja eller sänka värmen hemma. På det sättet blir elektriciteten styrd på distans, var du än råkar befinna dig. Skulle barn till exempel vara ensamma hemma, och något skulle hända, kan alltså föräldrarna välja att stänga ner elektriciteten. Det är en säkerhetsåtgärd om man inte hinner själv hem och rädda situationen.

Man behöver alltså inte enbart stänga av elektriciteten på grund av att ett elfel, eller att elnätet blir överbelastat. Skulle den bli det, utlöses elavstängningen som sker på digital väg, snabbar än ett gammalt, vanligt proppskåp.

Hur hittar man rätt elektriker som kan utföra installationer vid en renovering eller nybygge? Känenr man itne till någon direkt vid handen kan man fråga andra hantverkare. Ofta samarbetar både snickare, målare och elektriker och kan utföra arbeten gemensamt. Får du inget bra napp där, kan du rådfråga vänner och bekanta, eller så rådfrågar du nätet. Lycka till!

28 Feb 2018

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.