Se över tak inför kommande nederbördssäsong!

Vi går in i den säsong som kommer att innebära mest nederbörd när det kommer till både regn och snö. Som de flesta ju vet är det hårda villkor att bo så långt norr som vi gör i Sverige. Samtidigt är  allt svårare för våra meteorologer att förutspå vädret och hur det kommer att bli i höst och vinter. Kllimatet håller på att förändras, och särskilt i år har värmerekorden slagits sedan man överhuvudtaget började mäta temperaturer för mer än 100 år sedan. Vad värmen kommer att innebära för resten av året är svårt med andra ord att säga. Vi vet hur det brukar vara och det brukar alltid kommer ner som mest nederbörd under höst och vinter.

Höst och vinter är mest påfrestande på hus

För alla ansvarsfyllda fastighetsägare, vare sig man är en bostadsrättsförening (BRF) som har ansvar för sin fastighet eller är villaägare, bör man se över sitt hus, särskilt nu när vi går mot höst och vinter. Hur är taket? Många försäkringsbolag ersätter inte ens skador som har kommit för att taket inte har hållit tätt mot nederbörden. Ja, det gäller att läsa det finstilta i hem- och husförsäkringen.

Just vattenskador på tak är så pass vanliga att de flesta försärkingrbolag tänker att fastighetsägarna är skuldiga att se över taket och att det är så pass isolerat att det står emot nederbörden som alla som bor här, bör räkna med. Det är därför det inte brukar utgå någon ersättning för skador som dessa. Det är som att begära pengarna tillbaka om man går ut genom dörren när det regnar och kläderna blir blöta. Vem som helst kan inse att taket bör vara isolerat för att inte utsättas för risk för vatten- och fuktskador när det regnar eller snöar.

Det gäller alltså att se över hur isoleringen är på tak. Är det tätt mellan taket och skorstenen, mellan tak och hängrännor och stuprännor? Är det tätt mellan fasaden och fönsterkarmarna och fönsterblecken? Om inte måste man åtgärda dessa saker.

Anlita plåtsslagare för isoleringen

Det är ingen dum idé att låta en plåtslagare, till exempel se över hur isoleringen ser ut. En sådan plåtslagare kan åtgärda det som inte finns mellan tak och skorsten, mellan tak och fasad och isolera fönster så att vattnet inte tränger in och förstör huset. Bor man i Stockholm finns det ett 100-tal plåtslagare att välja mellan. Googla till exempel "plåtslagare Stockholm" så får du tag i någon som kan göra det åt dig.

24 Oct 2018

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.