Solskydda din fastighet

Fastigheter och bostäder behöver bra solskydd, främst för att skydda hemmet mot varm och störande sol. Men faktum är att även fasaden mår bättre när man har till exempel markiser.

Det skyddar mot väder och vind och solblekta väggar på ett effektivt sätt. Till exempel fönstermarkiser är även mycket snygga att ha på en fastighet. Det ger hela huset ett lyft och ger fasaden en härlig karaktär.

Vilka varianter finns på markiser?

Man delar vanligtvis upp markiser i terrassmarkiser och fönstermarkiser. Terrassmarkiser finns att få med takprofil för att skydda mot väder och vin. Vissa kallas för kassettmarkiser på grund av de kan fällas ihop och förvaras i en kassett.

Den vanligaste markisen har inget vindskydd och monteras under balkong eller under takfoten som då fungerar som regnskydd.

Det finns även markiser som fästs mellan 2 punkter på väggen och till exempel en stolpe, så kallade sidelinemarkiser. Det fungerar även som ett insyns- och vindskydd. Dessa sidelinemarkiser kombinerat med terrassmarkis gör att man får ett mysigt uterum. 

Det finns också små markiser som är framtagna för fönster och finns i alla tänkbara storlekar och utseenden. Det ger en mysig och solsäkrad inomhusmiljö som även ger fasaden en mycket fint utseende och karaktär. Det är vanligt med fönstermarkiser i sydeuropa.

På restauranger, hotell och butiker hittar man ofta en markisvariant som heter korgmarkis. Den ger ett skönt ljus långt in på kvällen tack vare sin unika form som påminner om en upp- och nedvänd korg. Den ger fasaden en elegant touch som passar perfekt vid till exempel entrén till butiker och hotell.

Vertikalmarkiser är en modern variant av en vanlig fönstermarkis och ser ut mer som en persienn. Den fäster man i fönstret via speciella styrskenor.

Oändligt utbud av utseende, färger och mönster

En markis har en ram och ställning av alumium eller stål som sedan kläs med ett hållbart och solskyddande tyg. Det finns att få markiser i alla storlekar som passar alla uteplatser och fönster. Det går att skräddarsy sin markis med vilket mönster eller färg man vill.

De enklaste markiserna har en manuell vev som enkelt kan vevas upp eller ned vid behov. En markis funkar bra även som vindskydd. Men vid stark blåst bör man veva ned den så inte den skadas.

Den finns även ett stort utbud av elektroniska markiser. Då styrs upp- och nedvevningen med en motor helt digitalt och med knappar. Det går också att automatisera helt vissa modeller genom solceller eller timer.

26 Apr 2019

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.