Spara in pengar på bostadsrättsföreningens fastighetsskötsel

Alla i en bostadsrättsförening bör ha ett intresse i att spara pengar åt föreningen. Minskade utgifter gör nämligen att både du och de andra boende i fastigheten kan få en sänkt månadsavgift. Många skulle nog bli förvånade över hur mycket man kan spara. Dock kräver det att de som bor i fastigheten också är beredda att lägga ner lite jobb, till exempel genom att sköta delar av föreningens fastighetsskötsel.

Bor du i en stor fastighet i exempelvis Stockholm, kan det kännas svårare att få igenom dessa förändringar. Bor man i en mindre förening lite utanför en storstad som Stockholm, är det förmodligen lättare att få med sig alla i föreningen. Oavsett hur stor föreningen är finns det dock nästan alltid något man kan göra för att spara in pengar.

Känn till medlemmarnas färdigheter

Om så många medlemmar som möjligt utför så många nödvändiga sysslor som möjligt – ja, då kan det sparas in rejält med pengar till föreningen. Som nämnt ovan kan det här bli svårt att organisera ordentligt om man bor i en större fastighet i till exempel Stockholm eller Göteborg. Förmodligen är det här enklare att lösa i praktiken ju färre medlemmar som finns i föreningen.

Något som är grundläggande för att det här ska gå att genomföra är att styrelsen känner till sina medlemmar och vilka förmågor de har. Någon kanske är väldigt duktig med växter, medan någon annan med enskild firma kan tänka sig att skotta snö för en billigare peng än vad en firma hade tagit.

Kanske finns det dessutom någon frivillig som kan tänka sig att sköta om växter och annat. I sådana fall kan den här personen få lite pengar från föreningen för att köpa in de trädgårdsredskap och verktyg som behövs för att skötseln ska kunna utföras. Förmodligen behövs några fler frivilliga. Detta beror helt på hur stort fastighetens område är och hur många ni är i föreningen. 

Annars – försök att pressa priserna på firman som sköter er fastighetsskötsel

Anlitandet av fastighetsskötsel i Stockholm kan kosta ganska mycket. Kan man förhandla med firman man anlitar, kan det bli en hel del pengar som sparas i slutändan. Bor du i en storstad (Stockholm eller Göteborg t.ex.), kan du dra nytta av den hårda konkurrensen. Hör med flera olika firmor som utför fastighetsskötsel och ställ sedan deras offerter mot varandra. På så vis kan du se vilket erbjudande som är det bästa och som du även bör spara mest pengar på.

Tänk dock på att inte vara allt för ekonomisk. När det kommer till fastighetsskötsel är det viktigt med kvalitet på utförandet. Det gäller även att försöka ta hänsyn till vad som skulle uppskattas i föreningen. Hur mycket billigare blir månadsavgiften? Behöver du kompromissa med kvaliteten något på fastighetsskötseln? I sådana fall, är det värt det?

28 Apr 2017

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.