Stamspoling är ett nödvändigt projekt

Ser man till sätt som kan underlätta för ekonomisk planering för en fastighets- eller en husägare så finns det vissa som är viktigare än vad andra är. Särskilt här om man äger ett hus eller en fastighet som börjar bli lite till åren och där äldre material blandas med nytt där olika typer av renoveringar skett med jämna mellanrum – något som definitivt inte är något ovanligt. Frågan här är vilka sätt som kan vara värda att överväga?

Vi kan här säga att du är en husägare till en villa i Stockholm, en villa byggd under 60-talet och där du genom årens lopp har genomfört några nödvändiga reparationer för att spara framtida utgifter. Du har här, bland annat, genomfört en dränering som kostat dig väldigt mycket pengar – men som gjort att du sluppit mögel-, fukt- och vattenskador.

Du har utöver detta också sett över taket tillsammans med en professionell takläggare och reparerat de delar som inte varit tillfredsställande. Vidare så har du även målat om ditt hus och du har även renoverat en massa på insidan. Kort sagt här; som husägare till denna villa har du agerat helt enligt manualen och efter ABC kring hur man tar hand om sitt hus och sparar pengar istället för att tvingas agera akut om något går sönder. Eller?

Nej, du har – liksom många andra husägare missat en detalj och detta i form av att även tänka på hur dina stammar mår. Kort sagt – även rör- och ledningar slits och regelbundet och om sådana plötsligt går sönder – ja, då står man där som husägare med en väldigt hög kostnad i form av vattenskador. Det som rekommenderas här är att man underhåller även insidan av huset och att man ungefär var tredje år genomför en så kallad stamspolning.

En stamspoling är något som gör att rören hålls rena, att de håller över en längre tid och att man samtidigt får ett bättre vattenflöde i huset. Skulle du – till ditt hus i Stockholm – genomföra en stamspoling vart tredje år så skulle du också i och med detta slippa eventuella och höga kostnader i framtiden. Du har där, med andra ord, agerat på exakt samma sätt som du gjort vid övriga områden på huset.

Hur vet du då att en stamspolning av ditt hus i Stockholm kan vara i nära förestående? Ja, det finns några saker som man kan hålla utkik efter och om vi radar upp dessa nedan så kan det bli lite lättare att upptäcka.

  • Frekventa stopp eller översvämningar i avloppet
  • Illaluktande avlopp
  • Om du har långsam avrinning i handfatet. Naturligtvis måste du först här prova att rensa dessa på egen hand, tvål, smuts och hårrester fastnar ideligen i handfatet och detta kan du med lätthet plocka bort utan professionell stamspolning.
  • Bubblor i diskhon är ett bra tecken på att du ska kontakta ett företag i Stockholm för en stamspolning.

Som sagt; håll utkik och försök att genomföra en stamspolning ungefär var tredje år för att slippa framtida bekymmer.

19 Jan 2018

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.