Välj rätt fastighetsförvaltning!

Om man är uppvuxen någon gång under 1960-, eller 1970-talet, då fanns det fortfarande gårdskarlar, vaktmästare och liknande män som tog hand om till exempel skolan, huset där man bodde eller som tog hand om grannskapet där man bodde. En "gårdskarl" sopade gården fri från sand på somrarna, skottade bort snö på vintrarna, kom och skruvade på ens läckande kran om man hade en sådan. En vaktmästare på ens skola, städade i klassrummen, skötte om de elektriska maskinerna i klassrummen, öppnade dörrarna om man hade glömt sin läxbok i skolan och så vidare. På många sätt var det bra med en vaktmästare, då de ofta bodde i samma byggnad som skolan. Det gjorde att ingen tog sig in i skolan olovande.

Idag krävs förvaltare med kunskap

Idag krävs det mer av fastighetsförvaltare än bara sopa, skotta, låsa upp dörrar och skruva på kranar. Idag krävs det att en fastighetsförvaltare kan utföra olika kontroller av ventiler, avlopp, teknisk förvaltning, göra budget för till exempel renoveringar, inventera tillgångar, dokumentera fastihehetens skötsel, sköta om statistik och dokumentera felhanteringar och så vidare. Det krävs en hel del av en fastighetsförvaltare numera. En sådan bör kunna ta hand om fastigheten på sådant sätt att den till och med stiger i värde. En förvaltare bör ta hand om byggnader så pass väl att de bir finare och bättre och blir mer värda än när de först tog hand om den. För att åstadkomma en sådan sak, innebär det mycket arbete av en förvaltare.

Så hittar man rätt förvaltare

Om du har behov av att hitta rätt förvaltare till din fastighet, bör du leta aktivt tills du har hittat rätt person för jobbet. Äger du till exempel en fastighet i Stockholm, och den blir rätt skött, kan du vinna på att äga en sådan. Med rätt förvaltare kommer din fastighet att stiga i värde bara genom att tiden går. Fastighetsägande och aktieägande är de slags ägande som stiger i värde bara genom att tiden går. Så ska du ha en fastighet som i sig självt stiger i värde innebär det att du behöver en förvaltare som på rätt sätt tar hand om den, eftersom en fastighet lätt förfaller. Gör man inget, blir målarfärgen gammal, materialet slits ut, fukten stiger och allting blir smutsigt. Därför behöver en förvaltare alltid se till att den städas, underhålls och sköts om på rätt sätt. Har man dessutom hyresgäster måste deras önskemål tas till vara. Läs mer om företag som tar hand om förvaltningar i Stockholm här.

19 Jun 2019

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.