Var noga med märkning av rör och kablar

När man bygger nytt eller ska göra ombyggnationer i befintliga fastigheter och villor är det mycket viktigt med märkning av alla olika rör och kablar. Både för sin egen skull för att hålla ordning men också för att andra hantverkare i framtiden ska veta vad som är vad. Det finns stor risk för olyckor och problem när det har slarvats med märkningen.

Standardiserad märkning

När det gäller elen i våra byggnader har det ökat markant i och med all elektronik som numera finns i våra liv. Därför är det en förutsättning att kablarna är noggrant märkta. Samma gäller alla rör som finns i dagens byggnader. Det finns massor med rörledningar för vatten, ventilation och liknande som även de måste gå att härleda till vad de används för.

Rörmärkning

Märkningar av rörsystem ska enligt gällande riktlinjer bestå av klartext där det framgår vad rören används till, rätt färg och pilar. Det gäller också att märkningen är hållbar över tid och inte slits eller lossnar.

Vanliga storlekar för rörmärkning är 80 millimeter och 160 millimeter för att passa standarden rören på marknaden. Bredden bestäms av diametern på röret och det som gäller är över 25 millimeter på rör på 160 millimeter och under 25 millimeter på rör på 80 millimeter.

Material för rörmärkning

Som tidigare nämndes är det viktigt att materialet på märkningen måste hålla i tuffa miljöer. Den måste tåla vatten, fukt, hög värme, olja och syror. Det vanligaste materialet är laminerad och miljövänlig polypropylen (PP).  Detta material tål temperaturer upp till 120 grader och är UV-resistent. Texten på rörmärkningen ska tydligt informera om vad röret innehåller.

Märkningen ska ha rätt färger enligt gällande standardregler utfärdat av branschen. Grön står för vatten, blå är färskvatten, orange är brandfarliga gaser, violett är frätande och giftiga gaser och vätskor, ljusbrun är övriga gaser och svart är övriga vätskor.

Men det finns fler: grå - vattenånga, brun - brandfarliga vätskor,  ljusröd - massor och suspensioner, ljusblå - luft och vakuum, gul - oxiderade gaser och vätskor, röd - brandskydd samt en vit färg för valfri text. 

Montering

Det är viktigt att man fäster tejpen på ett korrekt sätt, både för enkel läsning men även för att den inte ska lossna.

Det är viktigt att röret är rengjort för maximal fästning. Sedan fästs tejpen runt röret och måste överlappa sig själv med några centimeter. För fästning utomhus skall vara med UV-skyddat material och ha skyddstejp över. När det gäller rörledningar med farligt innehåll skall det finnas väl synliga farosymboler. 

31 May 2019

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.