Viktigt ta sitt ansvar byta fönster på fastigheten

Ibland förekommer det reportage i massmedierna om hur det är att bo i ett typiskt hyreshus. Det är nu mer än 20 år sedan som politikerna bestämde att vi inte ska ha statligt ägda bostadshus. Man sålde ut i rask takt alla bostäder som staten tidigare ägde och hade ansvaret för. På det sättet ansåg man att privat ägande var bättre än det statliga. Staten var en dålig ägare, tänkte man.

Hyresgästerna mer känsliga för giriga fastighetsägare

Därmed släppte man en hel del bostäder till den fria, konkurrensutsatta marknaden och många skulle hävda att giriga kapitalhungriga företag lade vantarna på bostäderna. Många av dessa ”kapitalhungriga” och ”giriga” företagen struntar i princip i hyresgästerna (som tur är det inte alla). Det viktigaste är att suga ur hyresgästerna så mycket pengar som det bara går och sänka företagets kostnader till ett minimum. Det har gett att många hyresgäster är tvungna att bo i dragiga, fula bostäder med trapphus som har sett bättre dagar, tvättstugor som är dammiga, smutsiga och fönster som släpper ut en massa inomhusvärme. De stackars hyresgästerna lever i misär, trots att de betalar höga summor för sina bostäder. Särskilt i storstäderna där det råder bostadsbrist, har gjort det möjligt för fastighetsägarna att ta ut ockerhyror, samtidigt som bostäderna förblir renoveringsmässiga.

Då vet du att det är dags för ett fönsterbyte

1. Fönstren är skadade

2. Fönstren är immiga

3. Fönstren är dragiga

4. Det är svårt att stänga eller öppna fönster

Om fönstren är skadade är det sällan någon tvekan om att det är dags att byta ut dem. Om karmarna är av trä, och de har en skada, är risken stor att skadan på karmarna äter sig in i träet så att skadan förstoras och blir värre. Om fönstren är immiga och dragiga är det även då dags att byta ut dem. Det indikerar på att de är otäta och släpper ut all inomhusvärme. Du som fastighetsägare är tvungen att elda på värmen ännu mer. Då kan du sänka dina utgifter genom att byta ut dem, eftersom nya fönster har en bättre isolering. Har du svårigheter att öppna eller stänga fönstren är det indikationer på att fönsterkarmarna har satt sig, och det är dags att byta ut dem.

Välj ett företag som hjälper till att både riva ut de gamla fönstren och montera de nya. Det finns företag som hjälper fastighetsägare allt från att riva ut allt gammalt material, montera in de nya fönstren och hjälpa till med allt kringarbete för att de nya fönstren ska sitta korrekt.

2 May 2018

Fastighetsägande- en guide

Här kan du läsa det mesta om fastighetsägande och vilka problem och möjlgheter det innebär att vara en fastighetsägare. Vad gör en fastighetsförvaltare? Behöver du en teknisk förvaltare som är ansvarig för allt underhåll? 

Här finns även lite fakta om energiförsörjning.  Kan du utnyttja bergvärme så sparar du mycket pengar på detta upp till 80%. Då slippper du tänka på variationer i oljepriset.

Till sist finner du tips för vad en checklista för fastighetsförvaltning bör innehålla.